ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Fed αύξησε ξανά τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης Κύριο

21:20 - 27 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Η Fed αύξησε ξανά τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) έγραψε ιστορία, καθώς προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της και δεύτερη σερί κατά 75 μονάδες βάσης.

Κάτι που φαινόταν αδύνατο πριν από έξι μήνες, έγινε πράξη και μάλιστα δύο φορές στη σειρά, αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ιουλίου για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, τα μέλη της Fed ενέκριναν ομόφωνα την υπερμεγέθη αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% σε μία άκρως επιθετική κίνηση για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.

Η άνευ προηγουμένου κίνηση της τράπεζας φανερώνει πόσο διατεθειμένη είναι η Fed να μετριάσει το αυξανόμενο κόστος για τους Αμερικανούς εν μέσω των υψηλότερων αυξήσεων τιμών από τη δεκαετία του 1980. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «εκτοξεύθηκε» στο 9,1% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων 10ετιών.

Οδηγώντας πλέον το κόστος δανεισμού της στο εύρος 2,25% έως 2,50%, από 1,5% έως 1,75% προηγουμένως, η κίνηση του Ιουνίου και του Ιουλίου αντιπροσωπεύει τις πιο επιθετικές διαδοχικές κινήσεις στις οποίες έχει προβεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο τελευταίο δίμηνο η Fed προχώρησε σε μια σωρευτική άνοδο των επιτοκίων της κατά 150 μονάδες. Πρόκειται για την πιο απότομη άνοδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Πλέον, τα επιτόκιά της βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2018.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) «είναι σθεναρά δεσμευμένη στην επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο της 2%,» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι ιδιαίτερα προσεκτική με τους κινδύνους πληθωρισμού». Η FOMC επανέλαβε ότι «αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου για το επιτόκιο θα είναι κατάλληλες» και ότι θα προσαρμόσει την πολιτική εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:56 - 27 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.