ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Σε αυξημένο κίνδυνο η Ασία λόγω του χρέους

14:27 - 28 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
ΔΝΤ: Σε αυξημένο κίνδυνο η Ασία λόγω του χρέους
Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα χρέους, ο πληθωρισμός και οι σφικτές συνθήκες χρηματοδότησης στην περιοχή της Ασίας, τονίζει ο διευθυντής του Τμήματος Ασίας και Ειρηνικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Krishna Srinivasan.

«Αν κοιτάξεις το χρέος αυτής της περιοχής, αν κοιτάξεις το μερίδιο της Ασίας στο συνολικό χρέος, το αθροιστικό χρέος, έχει αυξηθεί αρκετά απότομα», υπογράμμισε ο Srinivasan, σημειώνοντας ότι το ασιατικό χρέος έχει «σκαρφαλώσει» από το 25% που βρίσκονταν πριν την πανδημία, στο 38% τώρα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, ανάμεσα στις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι το Λάος, η Μογγολία, οι Μαλδίβες και η Νέα Γουινέα, με τη Σρι Λάνκα να έχει ήδη κηρύξει χρεοκοπία.

Ο πληθωρισμός στο Λάος έφτασε το 23,6% τον Ιούνιο. Η Asian Development Bank εκτιμά ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της Μογγολίας θα φτάσει στο 12,4% τον 2022.

Παράλληλα, ο9ι Μαλδίβες παλεύουν εδώ και χρόνια με το υψηλό χρέος, ενώ η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ, αν και έχει πέσει κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια, είναι ακόμα ψηλά, περίπου στο 100% του ΑΕΠ.

«Φέτος, βλέπουμε τον πληθωρισμό να είναι ένας αρκετά ισχυρός παράγοντας. Στην πραγματικότητα, αναβαθμίσαμε την πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό στην Ασία ευρύτερα και για τις προηγμένες οικονομίες ειδικότερα», επισήμανε ο Srinivasan.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.