ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: «Μάχη» Τρας- Σούνακ σε τηλεοπτικό debate για τον πληθωρισμό

11:19 - 05 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Βρετανία: «Μάχη» Τρας- Σούνακ σε τηλεοπτικό debate για τον πληθωρισμό
Οι δύο υποψήφιοι για την πρωθυπουργία της Βρετανίας διασταύρωσαν τα ξίφη τους, χθες, Πέμπτη, για το μέλλον της οικονομίας της χώρας σε μία τηλεοπτική συζήτηση για τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας αναφορικά με μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ύφεσης.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας, προχώρησε σε ηχηρή αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., η οποία πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1995.

Απογοητευμένη από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ψήφισε, με 8 ψήφους υπέρ και μίας κατά, θετικά για την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1,75%.

«Μπορεί να αλλάξουμε αυτή την πορεία και να καταστήσουμε πιο πιθανή την ανάπτυξη της οικονομίας»,  δήλωσε η Τρας στο τηλεοπτικό debate.

«Απλά δεν μπορείς να φορολογείς την πορεία σου προς την ανάπτυξη. Φοβάμαι ότι οι φόροι που έχουν επιβληθεί επί του παρόντος, που είναι οι υψηλότεροι των τελευταίων 70 ετών, είναι πιθανό να μας οδηγήσουν στην οικονομική ύφεση», υπογράμμισε η ίδια.

Ο Σούνακ, από την πλευρά του δήλωσε ότι η εκτιμώμενη αύξηση του πληθωρισμού ενίσχυσε την άποψη του ότι η Τρας θα είναι απερίσκεπτη για μία αύξηση του δανεισμού, αλλά και μείωση των φόρων στην παρούσα περίοδο.

«Εμείς στο Συντηρητικό Κόμμα χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές και γρήγοροι, καθώς τα φώτα στην οικονομία ήδη είναι κόκκινα και η κύρια αιτία είναι ο πληθωρισμός», είπε ο ίδιος.

«Τώρα, ανησυχώ ότι τα σχέδια της Λιζ Τρας θα επιδεινώσουν την κατάσταση», εκτίμησε ο Σούνακ.

«Αν απλά ρίξουμε λάδι στη φωτιά αυτού του σπιράλ πληθωρισμού, όλοι μας, όλοι σας, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, με χαμηλότερες αποταμιεύσεις και συντάξεις, αλλά και με τη φτώχεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν το θέλω αυτό για εσάς»,  τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.