ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Συναγερμός» στη Δύση για την εμβάθυνση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας

19:48 - 06 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
«Συναγερμός» στη Δύση για την εμβάθυνση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας
Όλο και περισσότερο φαίνεται πως ανησυχούν οι χώρες της Δύσης για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας για τον αυξανόμενο κίνδυνο να πληγεί κράτος μέλος του ΝΑΤΟ από αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

Ειδικότερα, έξι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ανησυχούν για τη δέσμευση που ανέλαβαν την Παρασκευή ο Τούρκος και ο Ρώσος ηγέτης, να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στο εμπόριο και την ενέργεια, μετά από μια τετράωρη συνάντηση στο Σότσι.

Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στους FT, ένας αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι το μπλοκ των 27 μελών παρακολουθεί «ολοένα και πιο στενά» την τουρκο-ρωσική συνεργασία, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η Τουρκία γίνεται «ολοένα και περισσότερο» πλατφόρμα εμπορίου της Ρωσίας.

Με τη σειρά του, άλλος αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας προς τη Ρωσία είναι «πολύ καιροσκοπική», προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να κάνουμε τους Τούρκους να δώσουν προσοχή στις ανησυχίες μας».

Υπενθυμίζεται ότι η  Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα «χτυπήσει» χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις με «δευτερεύουσες κυρώσεις» που στοχεύουν παραβιάσεις πέρα από τη νομική δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Ωστόσο, η ΕΕ στην αρχική ήταν πιο επιφυλακτική ως προς αυτό.

Η Τουρκία και το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η Τουρκία είναι βαθιά ενσωματωμένη στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα εμπορικά σήματα από την Coca-Cola και τη Ford έως τη Bosch και την BP έχουν μακροχρόνιες και συχνά εξαιρετικά κερδοφόρες δραστηριότητες στη χώρα.

«Υπάρχουν πολύ σημαντικά οικονομικά συμφέροντα που πιθανώς θα πλήττονταν σκληρά με τέτοιες αρνητικές ενέργειες», υπογράμμισε στους FT Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «δεν θα απέκλειε τυχόν αρνητικές ενέργειες [εάν] η Τουρκία πλησιάσει πολύ τη Ρωσία».

Ενώ παραδέχτηκε ότι μια επίσημη απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα ήταν πρόκληση λόγω των διχασμών εντός του μπλοκ, πρότεινε ότι ορισμένα μεμονωμένα κράτη μέλη θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση. «Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ζητήσουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση του εμπορίου ή να ζητήσουν από τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να μειώσουν τη χρηματοδότηση σε τουρκικές εταιρείες».

Συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν

Οι ανησυχίες των χωρών της Δύσης έχουν φτάσει στο «κόκκινο» μια ημέρα αφότου ο Πούτιν και ο Ερντογάν πραγματοποίησαν μια μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση που κορυφώθηκε σε μια κοινή δέσμευση να αυξήσουν τον όγκο του διμερούς εμπορίου και να εμβαθύνουν τους οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς.

Μάλιστα, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθούν σε ρούβλια. Ειδικότερα, ο Ερντογάν, κατά την πτήση επιστροφής του από το Σότσι στη νότια Ρωσία, δήλωσε ότι «μια θετική πτυχή της επίσκεψής μας στο Σότσι είναι η συμφωνία μας με τον Πούτιν για το ρούβλι. (...), οι συναλλαγές μας σε ρούβλια θα εξασφαλίσουν οφέλη για την Τουρκία και τη Ρωσία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.