ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σολτς: «Πολύ γρήγορα» η επικύρωση της ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

17:58 - 16 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Σολτς: «Πολύ γρήγορα» η επικύρωση της ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Την πεποίθησή του ότι όλα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα ολοκληρώσουν «πολύ γρήγορα» τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, εξέφρασε σήμερα, (16/8) ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Παράλληλα, από την πλευρά της, η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγνταλένα Άντερσον, διαβεβαίωσε ότι χώρα της θα τηρήσει τους όρους του σχετικού μνημονίου που έχει υπογράψει με την Τουρκία.

«Είμαι βέβαιος ότι τώρα (η επικύρωση) θα προχωρήσει πολύ γρήγορα (…) Οι επτά χώρες που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη θα το κάνουν σύντομα», δήλωσε ο κ. Σολτς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Άντερσον στη Στοκχόλμη.

«Θα τηρήσουμε το μνημόνιο στο οποίο καταλήξαμε με την Τουρκία σχετικά με την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ», διαβεβαίωσε από την πλευρά της η σουηδή πρωθυπουργός.

Ιστορική απόφαση

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν πάντως «ιστορική» την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να προσχωρήσουν στη Συμμαχία.

«Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα ενισχύσει τη Συμμαχία στα βόρεια σύνορά της. Είναι σημαντικό, διότι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν, η Ρωσία επιχειρεί να χαράξει εκ νέου τα σύνορα», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γερμανικά και σουηδικά όπλα προκειμένου να ανακαταλάβουν την Κριμαία, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν ενωμένοι. «Τα όπλα που παρέχονται υπάρχουν προκειμένου η Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφός της», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Από την πλευρά της η Άντερσον τόνισε ότι τα όπλα «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση εδαφών». Η ΕΕ έχει καταδικάσει την προσάρτηση της Κριμαίας και δεν έχει αναγνωρίσει την περιοχή ως ρωσικό έδαφος, αλλά πρόσφατα ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την Κριμαία.

Ενέργεια 

Στο ζήτημα της ενέργειας, ο Όλαφ Σολτς και η Μαγνταλένα Άντερσον τόνισαν τη σημασία της επέκτασης της διμερούς συνεργασίας στην προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση και αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και της παραγωγής μπαταριών. όδων ηλεκτροκίνησης βαρέων οχημάτων.

Ερωτώμενος σχετικά με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ο Όλαφ Σολτς απέφυγε να απαντήσει αν πρέπει να αυξηθεί και πάλι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς. «Κάθε χώρα θα λάβει τις δικές της αποφάσεις. Η Γερμανία θα ακολουθήσει τον δρόμο της μαζικής επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε ήδη αυξήσει τον ρυθμό μας για αυτό, προκειμένου να εγγυηθούμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», δήλωσε και τόνισε την ανάγκη, σε κάθε περίπτωση, να περιοριστεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση καθιστά ακόμη πιο επιτακτικό αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι, σε περίπτωση προβλημάτων στον ενεργειακό εφοδιασμό, οι χώρες της ΕΕ θα αλληλοϋποστηριχθούν.

«Η Γερμανία παράγει αυτή τη στιγμή ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, την οποία χρειάζονται επειγόντως οι γειτονικές χώρες της ΕΕ», ανέφερε.

Από την άλλη πλευρά, η Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι η Σουηδία θέλει να χρησιμοποιεί μακροπρόθεσμα την πυρηνική ενέργεια, δεν θέλει όμως, διευκρίνισε, να κατασκευάσει νέους σταθμούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.