ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιθετικότερης αύξησης των επιτοκίων-«Αγκάθι» ο πληθωρισμός

10:34 - 18 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιθετικότερης αύξησης των επιτοκίων-«Αγκάθι» ο πληθωρισμός
Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης απέτυχαν να βελτιωθούν μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ, υποδεικνύοντας ότι τάσσεται υπέρ μιας νέας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, παρόλο που οι κίνδυνοι ύφεσης εντείνονται.

Η κεντρική τράπεζα του μπλοκ των 19 χωρών εξέπληξε τους επενδυτές με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, φοβούμενη ότι ο πληθωρισμός, που τώρα πλησιάζει σε διψήφιο έδαφος, κινδύνευε να παγιωθεί.

Αυτή η κίνηση δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, ωστόσο, ακόμη και μια ύφεση από μόνη της δεν θα ήταν αρκετή για να τιθασεύσει τις πιέσεις των τιμών, δήλωσε η Σνάμπελ, επικεφαλής των εργασιών αγοράς της ΕΚΤ.

«Τον Ιούλιο αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης επειδή ανησυχούσαμε για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό», είπε σε συνέντευξή της στο Reuters. «Οι ανησυχίες που είχαμε τον Ιούλιο δεν έχουν αμβλυνθεί... Δεν νομίζω ότι αυτή η προοπτική έχει αλλάξει ριζικά», συμπλήρωσε.

Μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θεωρείται δεδομένη, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διχάζονται μεταξύ 25 και 50 μονάδες βάσης. Τα σχόλια της Σνάμπελ υποδηλώνουν ότι είναι πιθανό να υποστηρίξει μια μεγαλύτερη αύξηση.

Οι αγορές ανεβάζουν τα στοιχήματά τους για αύξηση επιτοκίων τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να αυξάνονται και τώρα αναμένουν μια αύξηση κατά 55 μονάδες βάσης για τον Σεπτέμβριο και συνολικά κινήσεις 118 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Το πρόβλημα είναι ότι στο 8,9%, ο πληθωρισμός υπερβαίνει το τετραπλάσιο του στόχου 2% της ΕΚΤ και θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι ακόμη υψηλότερος, καθώς το ενεργειακό κόστος μειώνει την αγοραστική δύναμη και επιβραδύνει την ανάπτυξη.

«Δεν θα απέκλεια βραχυπρόθεσμα ο πληθωρισμός να αυξηθεί περαιτέρω», είπε η Σνάμπελ. «Αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να είναι μαζί μας για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν θα εξαφανιστούν γρήγορα», είπε και συμπλήρωσε: «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι ο πληθωρισμός να επανέλθει στο 2%».

Ο φόβος της ύφεσης

Μια επιπλοκή για την ΕΚΤ είναι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της έρχονται ακριβώς τη στιγμή που η πιθανότητα ύφεσης, που προκαλείται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες για την ευρωζώνη. Η αυστηροποίηση της πολιτικής ενώ εισέρχεται σε ύφεση κινδυνεύει να επιδεινώσει το φαινόμενο.

Η Σνάμπελ αναγνώρισε τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά είπε ότι υπάρχουν ορισμένα σημάδια που υποδηλώνουν ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μπορεί να «απαγκιστρωθούν».

«Υπάρχει ισχυρή ένδειξη ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και δεν θα απέκλεια να μπούμε σε τεχνική ύφεση, ειδικά εάν διακοπεί περαιτέρω ο εφοδιασμός ενέργειας από τη Ρωσία.

Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη έχουν επίσης αυξηθεί λόγω πρόσθετων κραδασμών από την πλευρά της προσφοράς, που προκαλούνται από ξηρασίες ή τα χαμηλά επίπεδα νερού στα μεγάλα ποτάμια. Φαίνεται ότι, από τις μεγαλύτερες χώρες της ζώνης του ευρώ, η Γερμανία έχει πληγεί περισσότερο», εξήγησε.

Ενώ μια ύφεση θα περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές, από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο.

«Ακόμα κι αν εισέλθουμε σε ύφεση, είναι μάλλον απίθανο οι πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρήσουν από μόνες τους», είπε η Σνάμπελ. «Η επιβράδυνση της ανάπτυξης τότε μάλλον δεν είναι αρκετή για να μετριάσει τον πληθωρισμό», συμπλήρωσε.

δυσανάλογα το κόστος δανεισμού στην περιφέρεια του μπλοκ, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο περισσότερα χρεωμένα κράτη όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα.

Ωστόσο, με τη βοήθεια της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων στη Νότια Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες για να αμβλύνει τις πιέσεις της αγοράς, η Σνάμπελ είπε ότι οι αγορές είναι πιο σταθερές τώρα ακόμα κι αν η αστάθεια παραμένει υψηλή και η ρευστότητα είναι χαμηλή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.