ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επενδυτικός «γρίφος» οι τεχνολογικές μετοχές, παρά το ράλι τους Κύριο

07:57 - 23 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Επενδυτικός «γρίφος» οι τεχνολογικές μετοχές, παρά το ράλι τους
Δυναμική άνοδο καταγράφουν οι τεχνολογικές μετοχές το τελευταία δίμηνο στη Wall Street, με τον δείκτη Nasdaq να έχει ανακάμψει κατά σχεδόν 20% από τα χαμηλά του περασμένου Ιουνίου.

Κατά την ίδια περίοδο ο Stoxx 50 στην Ευρώπη και ο παγκόσμιος MSCI Value έχουν σημειώνει άνοδο μικρότερη του 10%, ενώ ο MSCI στην Κίνα έχει διολισθήσει κατά περίπου 7%. 

Σύμφωνα με σημείωμα της UBS, αυτή η υπεραπόδοση έχει ξεκάθαρα αίτια, τα οποία αφορούν τα εξής:  

  • Πολλές τεχνολογικές εταιρείες παρουσιάζουν αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων 
  • Οι φόβοι για μακροπρόθεσμο πληθωρισμό έχουν υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα 
  • Η διάθεση για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου έχει βελτιωθεί  

Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστα πράγματα έχουν πραγματικά αλλάξει σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν οι τεχνολογικές μετοχές βρέθηκαν στο ναδίρ. Η Federal Reserve εξακολουθεί να αυξάνει τα επιτόκια σ’ ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και ο κίνδυνος ύφεσης καραδοκεί.  

Επομένως, τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ήδη επενδύσει τα χρήματά τους σε μετοχές του τεχνολογικού κλάδου; Την απάντηση δίνουν οι αναλυτές της UBS: 

  • Μην «κυνηγήσετε» το ράλι, χρησιμοποιήστε το για να περιορίσετε την υπερβολική έκθεση. Οι αποτιμήσεις έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα του β’ τριμήνου και πλέον βρίσκονται οριακά άνω του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών. Παρ’ όλα αυτά, η ελβετική τράπεζα προτείνει στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν το ράλι για να μειώσουν την έκθεσή τους.
  • Καλύτερη ισορροπία στο χαρτοφυλάκιο. Κυκλικές τεχνολογικές βιομηχανίες, όπως οι ημιαγωγοί, το hardware και τα ψηφιακά media, είναι ενδεχομένως πιο ευαίσθητες στον κίνδυνο μείωσης της κερδοφορίας, εφόσον οι μακροοικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν ή εφόσον υπάρξει μια νέα διόρθωση στον κλάδο. Αντίθετα, οι μετοχές ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πιο ανθεκτικές, όπως και οι μετοχές των εταιρειών software και services. Επιπλέον, υπάρχει αξία σε επιλεγμένες τάσεις, όπως η κυβερνοασφάλεια, η αυτοματοποίηση και η ρομποτική.   
  • Αξιοποιήστε τη μεταβλητότητα του τεχνολογικού τομέα. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να εξετάσουν στρατηγικές, οι οποίες περιορίζουν τους κινδύνους, ενώ ταυτόχρονα γεννούν αποδόσεις και επιτρέπουν τη συμμετοχή σε σύντομης διάρκειας ράλι. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εστιάσουν σε εταιρείες – ηγέτες του κλάδου με ισχυρή ταμειακή ροή και ανθεκτικότητα κερδοφορίας.  
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.