ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πηλείδου για κοίτασμα αερίου: Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του τεμαχίου

09:06 - 23 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Πηλείδου για κοίτασμα αερίου: Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του τεμαχίου
«Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του τεμαχίου» ξεκαθάρισε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, σχετικά με το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο, που ανακοινώθηκε την Δευτέρα (22/8) από τις εταιρείες ENI και TotalEnergies.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (23/8) στον ΑΝΤ1, η κ. Πηλείδου έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν είναι ένα κοίτασμα που μπορεί να χαρακτηριστεί “μαμούθ”», σημειώνοντας ότι «το “Αφροδίτη” που είχε ανακαλυφθεί πριν 10 χρόνια έχει 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και αυτό το κοίτασμα στο τεμάχιο 6 έχει 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια».

Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου επεσήμανε πως συνεχίζονται οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για κοιτάσματα και «στόχος είναι να εξευρεθούν και περαιτέρω ποσότητες».

«Από αυτό το κοίτασμα, δεν έχουμε ακόμη ακριβή εικόνα για το πότε θα αρχίσει να υπάρχει εξαγωγή του, αυτό ίσως γίνει με κάποια διασύνδεση με την Αίγυπτο. Κάτι ανάλογο θεωρείται σίγουρο ό,τι θα γίνει μια διασύνδεση με την Αίγυπτο, για το κοίτασμα “Αφροδίτη”», επεσήμανε η κ. Πηλείδου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημιουργία αγωγού, με την συμμετοχή και του Ισραήλ όπως είπε, εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον και συμφωνία, καθώς ένας από τους στόχους είναι η διοχέτευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Εάν η δεύτερη γεώτρηση που θα ολοκληρωθεί σε 1-2 μήνες καταδείξει πως υπάρχει σημαντικά περισσότερη ποσότητα, θα αλλάξουν τα δεδομένα», τόνισε η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου

Καταλήγοντας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι «περιμένουμε κάποια αντίδραση από την Τουρκία και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι αυτή», χωρίς πάντως να δείχνει ανήσυχη για τον τρόπο αντίδρασης του Ερντογάν στις ανακοινώσεις για την ανακάλυψη της ποσότητας αυτής του φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:39 - 23 Αυγ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.