ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» Goldman: Στα 2 τρισ. το κόστος της ενεργειακής κρίσης Κύριο

14:19 - 06 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
«Καμπανάκι» Goldman: Στα 2 τρισ. το κόστος της ενεργειακής κρίσης
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Goldman Sachs για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, καθώς εικάζει ότι οι λογαριασμοί για τα νοικοκυριά θα εκτιναχτούν κατά 2 τρισ. ευρώ έως τις αρχές του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, στο αποκορύφωμα της τιμής τους, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρώπης.

«Η αγορά συνεχίζει να υποβαθμίζει το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης», σχολιάζει η Goldman Sachs, ενώ εκτιμά ότι όλα τα παραπάνω θα είναι ακόμη εντονότερα σε σχέση με την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. 

Παράλληλα, η Goldman Sachs υπογραμμίζει ότι η εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τιμές, θα μπορούσε να «γλιτώσει» 650 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς ενέργειας στην Ευρώπη.

Η εισαγωγή πλαφόν στις τιμές μπορεί να προσφέρει μια μικρή ανακούφιση σε καταναλωτές και αγορές, χωρίς ωστόσο να επιλύει ολοκληρωτικά το πρόβλημα, τονίζει η τράπεζα.

Οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν σε μετοχές εταιριών που αναπτύσσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς λογικά θα επωφεληθούν από δομικά υψηλότερες τιμές ενέργειας, έγραψαν οι αναλυτές, επισημαίνοντας τις περιπτώσεις των RWE, Energias de Portugal και Orsted.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 06 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.