ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενεργειακή κρίση: Το σχέδιο της Κομισιόν, χωρίς πλαφόν στο αέριο

08:23 - 14 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Ενεργειακή κρίση: Το σχέδιο της Κομισιόν, χωρίς πλαφόν στο αέριο
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα εκφωνήσει σήμερρα την ετήσια ομιλία της στο Στρασβούργο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή πίεση να αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την ενότητα της ΕΕ. Θα έχει δίπλα της έναν ειδικό καλεσμένο από την Ουκρανία - την πρώτη κυρία της χώρας, την Olena Zelenska.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται μάλιστα να ανακοινώσει την τρίτη επίσκεψή της στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.

Στην ομιλία της θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τα μέλη της ΕΕ πίσω από την Ουκρανία, παρότι το μπλοκ βρίσκεται υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση όσον αφορά την ενέργεια.

Θα παρουσιάσει προτάσεις για την ενεργειακή κρίση, που περιλαμβάνουν περιορισμό των κερδών των ενεργειακών εταιρειών και διοχέτευση των πόρων αυτών στους καταναλωτές.

Η Επιτροπή θέλει να περιορίσει τα έσοδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης μια προσωρινή εισφορά σε εταιρείες στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων τουλάχιστον 33% των επιπλέον κερδών τους.

Επίσης, υπάρχει στόχος μείωσης της συνολικής κατανάλωσης κατά 10% και υποχρεωτικός στόχος μείωσης της ζήτησης κατά τις επιλεγμένες ώρες αιχμής κατά 5%.

Η πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου έμεινε εκτός του τελικού σχεδίου, λόγω των αντιδράσεων από πολλές χώρες.

Το σχέδιο της Κομισιόν μοιάζει ελλιπές, ωστόσο, σε αυτή τη φάση προέχει η ενότητα και η επίδειξη αποφασιστικότητας. Έχει ήδη χαθεί αρκετός χρόνος και αυτή είναι τουλάχιστον μια αρχή. Οι ηγέτες της ΕΕ ενδεχομένως κάποια στιγμή να πάνε ένα βήμα παραπέρα, ώστε η Ευρώπη και οι πολίτες της να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερο... πόνο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.