ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» ΟΗΕ: Ο λιμός απειλεί άμεσα ένα εκατομμύριο ανθρώπους

10:01 - 22 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
«Καμπανάκι» ΟΗΕ: Ο λιμός απειλεί άμεσα ένα εκατομμύριο ανθρώπους
Από «καταστροφικό λιμό» απειλούνται σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι κινδυνεύουν να πεθάνουν τους επόμενους μήνες αν δεν λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις αυτές περιέχονται στην έκθεση που έδωσαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Η έκθεση παρουσιάζει την κατάσταση 19 χωρών που απειλούνται άμεσα από την πείνα σε όλο τον κόσμο και έξι από τις οποίες έχουν τεθεί σε «ύψιστο συναγερμό» από τον ΟΗΕ. Οι χώρες είναι το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία και η Υεμένη.

Σε αυτές τις έξι χώρες 970.000 άνθρωποι αναμένεται να πληρούν ως τον Ιανουάριο του 2023 τα κριτήρια της φάσης «καταστροφής», του υψηλότερου επιπέδου στην κατάταξη για την επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο αριθμός αυτός είναι δέκα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με έξι χρόνια νωρίτερα «λόγω των επιπτώσεων των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής αστάθειας που επιδεινώθηκε από την πανδημία covid-19 και τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία».

«Ο αριθμός των ατόμων που είναι αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο αναμένεται ότι θα αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς», προειδοποίησε ο Ντέιβιντ Μπίζλι εκτελεστικός διευθυντής του WFP.

«Απουσία μιας επαρκούς ανθρωπιστικής απάντησης, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ως τον Δεκέμβριο θα πεθαίνουν καθημερινά στη Σομαλία έως και τέσσερα παιδιά ή δύο ενήλικες ανά 10.000 ανθρώπους», τόνισε ο ΟΗΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.