ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηνωμένο Βασίλειο: 50% μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος για τις επιχειρήσεις

12:00 - 22 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: 50% μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος για τις επιχειρήσεις
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη (21/9) ότι θα περιορίσει το κόστος χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις σε λιγότερο από το ήμισυ της τιμής της αγοράς από τον επόμενο μήνα, συμβάλλοντας στην ανακούφιση από την πίεση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους αλλά προσθέτοντας στις ταχέως αυξανόμενες δαπάνες της κυβέρνησης.

Οι τιμές χονδρικής για την ηλεκτρική ενέργεια θα περιοριστούν σε περίπου 211 λίρες ανά μεγαβατώρα και για το φυσικό αέριο στις 75 λίρες ανά μεγαβατώρα, σε σύγκριση με τις προβλεπόμενες τιμές αγοράς 600 λιρών και 180 λιρών αντίστοιχα.

«Έχουμε παρέμβει για να σταματήσουμε την κατάρρευση των επιχειρήσεων, να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και να περιορίσουμε τον πληθωρισμό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng.

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έκτοτε παραμένουν ασταθείς.

Ομάδες που εκπροσωπούν επιχειρήσεις από παμπ μέχρι χαλυβουργίες χαιρέτησαν την παρέμβαση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει ρίξει σανίδα σωτηρίας σε εταιρείες που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Η κυβέρνηση δεν δημοσίευσε κάποια εκτίμηση του κόστους, αλλά η Citi εκτιμά ότι θα κυμανθεί στα 25 δισεκατομμύρια-30 δισεκατομμύρια λίρες για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ η Jefferies ανεβάζει τον πήχη στα 21-42 δισεκατομμύρια λίρες. Αυτό προστίθεται στα περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια λίρες του προγράμματος που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά.

Η Jefferies εκτιμά ότι χωρίς καμία παρέμβαση, τα τιμολόγια της ενέργειας για τις επιχειρήσεις θα είχαν διπλασιαστεί σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Χωρίς την κρατική υποστήριξη, εκτιμάται ότι η αύξηση θα ήταν πιθανότατα >100% έναντι των σημερινών τιμολογίων, γεγονός που συνεπάγεται εξοικονόμηση περίπου 30% στο ενεργειακό κόστος μέσω αυτής της παρέμβασης.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λις Τρας, είχε ανακοινώσει ένα πακέτο ενεργειακής στήριξης ύψους περίπου 150 δισεκατομμυρίων λιρών, εκ των οποίων εκτιμάται ότι περίπου 40 δισ. λίρες θα δαπανηθούν στις επιχειρήσεις.

Την Παρασκευή θα υπάρξει συζήτηση για έναν μίνι προϋπολογισμό, όπου θα ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην ενεργειακή αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.