ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αλήθεια για το «πραξικόπημα στην Κίνα»,μετά τη συνάντηση Πούτιν-Σι

10:51 - 26 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Η αλήθεια για το «πραξικόπημα στην Κίνα»,μετά τη συνάντηση Πούτιν-Σι
Την Κυριακή (25/9) διαδόθηκε μέσω των social media παγκοσμίως, μία πληροφορία ότι υπήρξε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και ότι ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνελήφθη αφού ανώτεροι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον απομάκρυναν από τον αρχηγό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Η Κίνα δεν διέψευσε καν την πληροφορία, αλλά οι ανταποκριτές των διεθνών μέσων εκεί, μετέδωσαν ότι τίποτα τέτοιο δεν συνέβη.

Η διάδοση των fake news ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ακόμα και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτό ως ανεπιβεβαίωτη φήμη που έγινε viral στο Διαδίκτυο.

Υπήρξαν αναφορές για ακύρωση πολλών πτήσεων στις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά και πάλι δεν υπήρξε διασταύρωση της είδησης.

Υπήρχαν ψεύτικες ειδήσεις για πραξικοπήματα στην Κίνα κατά καιρούς, αλλά αυτή τη φορά πήραν μεγαλύτερη έκταση, επειδή μεταδόθηκαν -έστω με επιφύλαξη- και από μεγάλα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με ειδικούς στην Κίνα, δεν υπάρχει κανένα σημάδι πραξικοπήματος, ενώ και ο ανταποκριτής του Der Spiegel στο Πεκίνο ανέβασε το πρωί σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν ότι στο Πεκίνο όλα κυλούν ομαλά.

{https://twitter.com/schorselysees/status/1573949280234008576}

Ενώ είναι αλήθεια ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια για λίγες μέρες, ο λόγος για αυτό θα μπορούσε να είναι επειδή βρίσκεται σε καραντίνα μετά την επιστροφή του από το Ουζμπεκιστάν, όπου και συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Να σημειωθεί ακόμα πως η φήμη για τη σύλληψη του Xi Jinping ήρθε μετά την καταδίκη δύο πρώην υπουργών σε θάνατο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, για δωροδοκία και άλλα εγκλήματα.

Όλα αυτά ενόψει του Συενδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον Οκτώβριο, όπου και αναμένεται να παραταθεί η θητεία του Xi Jinping στην ηγεσία της χώρας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:00 - 26 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.