ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ifo: Σημαντική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

11:46 - 26 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
ifo: Σημαντική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία
Επιδείνωση και μάλιστα βαριά παρουσιάζει το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, καθώς ο δείκτης ifo Business Climate Index υποχώρησε στις 84,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 88,6 μονάδες τον Αύγουστο.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2020.

Η πτώση επηρεάζει και τους τέσσερις τομείς της οικονομίας. Οι εταιρείες αξιολόγησαν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους ως σαφώς χειρότερες, με την απαισιοδοξία για τους επόμενους μήνες να έχει εμφανώς αυξηθεί.

Στο λιανικό εμπόριο, οι προσδοκίες έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό, με όλα τα στοιχεία να συνάδουν ότι η γερμανική οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση.

Στον τομέα της μεταποίησης, ο δείκτης υποχώρησε αισθητά, ενώ οι εταιρείες ανησυχούν για τους επόμενους έξι μήνες. Γενικότερα, το επιχειρηματικό κλίμα έχει επιδεινωθεί σε όλους τους κλάδους.

Η τελευταία φορά που οι προσδοκίες ήταν τόσο απαισιόδοξες ήταν τον Απρίλιο του 2020.

Στον τομέα των υπηρεσιών, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος σημείωσε επίσης ύφεση, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση να είναι σημαντικά χειρότερες. Ο κλάδος της φιλοξενίας προετοιμάζεται επίσης για ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές.

Στο εμπόριο, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε ξανά. Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021, η επιχειρηματική κατάσταση επιστρέφει σε αρνητικό έδαφος, με τις προσδοκίες να… σκοτεινιάζουν περαιτέρω.

Αισθητά υποχώρησε και ο δείκτης στις κατασκευές, με τις επιχειρήσεις να είναι λιγότερο ικανοποιημένες με την τρέχουσα κατάστασή τους και τις προσδοκίες πιο απαισιόδοξες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

ifo269

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.