ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον Οκτώβριο, παρά την ύφεση

15:53 - 28 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον Οκτώβριο, παρά την ύφεση
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της κατά άλλες 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο και να προχωρήσει σε νέα άνοδο τον Δεκέμβριο, σε επίπεδο που πλέον η οικονομία δεν θα τονώνεται, δήλωσαν σήμερα (28/9), αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, αντικατοπτρίζοντας τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης νομισματικής πολιτικής που έχει καταγραφεί. Ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμός μπορεί να απέχει ακόμη μήνες από την κορύφωσή του, υπάρχει πίεση για ακόμη πιο «σφιχτή» πολιτική.

«Έχω να πω ότι οι 75 μονάδες βάσεις είναι πολύ καλές για τη διατήρηση του ρυθμού σύσφιξης, αλλά πρέπει να περιμένουμε και τα νεότερα στοιχεία», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε αυστηροί, ακόμη και ανελέητοι, ανεξάρτητα από την επικείμενη ύφεση».

Από την πλευρά του, ο  επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Ολι Ρεν, σημείωσε, μιλώντας στο Reuters, ότι μία αύξηση κατά 75 μ.β. μπορεί να είναι μεταξύ των αποφάσεων της ΕΚΤ. «Υπάρχει λόγος να αποφασίσουμε μία ακόμη σημαντική αύξηση επιτοκίων, είτε 75 είτε 50 μ.β. ή κάτι άλλο».

Ουδέτερο επιτόκιο 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ο «πρώτος προορισμός» του κύκλου αύξησης θα είναι το «ουδέτερο» επιτόκιο, το οποίο ούτε ενισχύει ούτε επιβραδύνει την ανάπτυξη.

«Πρέπει να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% μεσοπρόθεσμα και θα κάνουμε ό,τι πρέπει, που σημαίνει θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις», δήλωσε η ίδια. 

Αν και το ουδέτερο επιτόκιο δεν είναι μία ξεκάθαρα καθορισμένη έννοια, οικονομολόγοι θεωρούν ότι κινείται μεταξύ του 1,5% και του 2%. «Κατά την άποψή μου, θα κινηθούμε προς το εύρος του ουδέτερου επιτοκίου τα Χριστούγεννα. Όταν φθάσουμε εκεί, θα δούμε αν υπάρχει λόγος να κινηθούμε σε περιοριστικό έδαφος», είπε ο Ρεν.

Ο Κάζιμιρ πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία στο 25μελές Δ.Σ. της ΕΚΤ σχετικά με το να αυξηθούν τα επιτόκια στο ουδέτερο επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιο ακριβώς είναι το επίπεδό του.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:14 - 28 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.