ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νικητής ξανά ο Μπορίσοφ στη Βουλγαρία-Γρίφος η νέα κυβέρνηση

08:23 - 03 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Νικητής ξανά ο Μπορίσοφ στη Βουλγαρία-Γρίφος η νέα κυβέρνηση
Το συντηρητικό κόμμα Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα exit poll.

Το κόμμα του Μπορίσοφ εξασφαλίζει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 25% των ψήφων, ενώ έπεται η κεντρώα παράταξη του Κίριλ Πετκόφ, που συγκεντρώνει το 19%.

Οι συνεχείς εκλογές, λόγω της πολιτικής αστάθειας, πάντως, οδήγησαν σε ιστορικό χαμηλό τη συμμετοχή, καθώς οι Βούλγαροι πολίτες φαίνεται πως... κουράστηκαν από τις διαδικασίες.

Με τον πληθωρισμό στο 20% και τον χειμώνα να πλησιάζει οι Βούλγαροι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι.

Το προβάδισμα του Μπορίσοφ πάντως, χαρακτηρίζεται ισχνό και σύμφωνα με αναλυτές στη Βουλγαρία δεν μοιάζει αρκετό για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Μπορίσοφ έπεσε το 2020 από σκάνδαλο διαφθοράς και εντός του πολιτικού συστήματος δεν έχει συμμάχους. Εκτιμάται πως όσοι Βούλγαροι ψήφισαν του έδωσαν το προβάδισμα, θεωρώντας πως έχει εμπειρία να διαχειριστεί την κρίση.

Ο πολιτικός του αντίπαλος και πρώην πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ έχει, πάντως, εκ προοιμίου αρνηθεί οποιαδήποτε συμμαχία με αυτόν που ενσαρκώνει το διεφθαρμένο παρελθόν της Βουλγαρίας.

Ένα σενάριο θα ήταν η συμμαχία του Gerb με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL (12%-14%) και με τους υπερεθνικιστές της παράταξης Vazrajdane (Αναγέννηση) που πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

«Ενας συνασπισμός μαθηματικά εφικτός, αλλά κοινωνικά μη αποδεκτός» λόγω των μεγάλων διαφορών ανάμεσα στις τρεις παρατάξεις, λέει η Μποριάνα Ντιμιτρόβα αναλύτρια του ινστιτούτου Alpha Research.

Από την άλλη, ο Πετκόφ μαζί με τους δύο συμμάχους του, τους Σοσιαλιστές (11%) και την Δημοκρατική Βουλγαρία (8%) δεν έχουν τα απαραίτητα ποσοστά για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.