ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Β.Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο πάνω απ’την Ιαπωνία-«Σκαρφαλώνουν» οι αμυντικές μετοχές

11:15 - 04 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Β.Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο πάνω απ’την Ιαπωνία-«Σκαρφαλώνουν» οι αμυντικές μετοχές
Συναγερμός έχει σημάνει μετά την επιβεβαίωση των Αρχών ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε την Τρίτη (4/10) βαλλιστικό πύραυλο που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος, που εκτοξεύτηκε περί τις 7.22 τοπική ώρα, έπεσε τελικά στον Ειρηνικό Ωκεανό, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

Πάντως, η εκτόξευση οδήγησε σε σπάνια ενεργοποίηση του συστήματος J-Alert, προειδοποίηση του οποίου εμφανίστηκε στις οθόνες της δημόσιας τηλεόρασης NHK, καλώντας τους κατοίκους βόρειων και βορειοανατολικών τομέων της Ιαπωνίας να αναζητήσουν καταφύγιο.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα χαρακτήρισε τις τελευταίες ενέργειες του Βορρά «βάρβαρες» και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιόλ είπε ότι το γραφείο του εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ υπό το φως τέτοιων συνεχιζόμενων προκλήσεων.


Οι αρχές των ΗΠΑ επέκριναν την τελευταία κίνηση από την Πιονγκγιάνγκ ως «απερίσκεπτη και επικίνδυνη», λέγοντας ότι αποτελεί «απαράδεκτη απειλή για το ιαπωνικό κοινό». Κάλεσαν παράλληλα τη χώρα να αποφύγει περισσότερες «παράνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες».

Πυρηνική απειλή;

Η τελευταία κίνηση από τη Βόρεια Κορέα είναι ένα μήνυμα ότι μπορεί να δοκιμάσει πυρηνική βόμβα τους επόμενους ή δύο μήνες, σύμφωνα με τον Ρότζερ Μπέικερ, εκτελεστικό διευθυντή στο Stratfor Center for Applied Geopolitics στο Rane, εταιρεία διαχείρισης κινδύνου.

«Οι Βορειοκορεάτες έχουν καθαρίσει τις σήραγγές τους για τις πυρηνικές τους δοκιμές», είπε στο CNBC, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μια δοκιμή μεταξύ του συνεδρίου του κόμματος της Κίνας στα μέσα Οκτωβρίου και των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

«Εάν πρόκειται να κάνουν δοκιμές κάποια στιγμή τον επόμενο ένα-ενάμιση μήνα, η λογική θα ήταν να το κάνουν μεταξύ αυτών των δύο γεγονότων», είπε.

«Εκτοξεύτηκαν» (και) οι αμυντικές μετοχές

Η κίνηση της Βόρειας Κορέας προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, αλλά ιδιαίτερα σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία και χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι οι μετοχές των αμυντικών εταιρειών των δύο αυτών χωρών ανέβηκαν απότομα κατά τη συνεδρίαση των χρηματιστηρίων της Ασίας.

Στη Νότια Κορέα, οι μετοχές της Hanwha Aerospace, κατασκευαστή κινητήρων αεροσκαφών, αυξήθηκαν περισσότερο από 3% την πρωινή συνεδρίαση, ενώ η Korea Aerospace, η οποία αναπτύσσει επίσης μαχητικά αεροσκάφη, σημείωσε άλμα άνω του 4%.

Η Victek, επίσης εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, σημείωσε ράλι πάνω από 11%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε περισσότερο από ένα μήνα.

Στην Ιαπωνία, η Mitsubishi Heavy Industries, η οποία κατασκευάζει επίσης στρατιωτικά μηχανήματα μέσω του τμήματος αεροσκαφών, άμυνας και διαστήματος, κέρδισε περισσότερο από 3%.

Η Hosoya Pyro-Engineering, η οποία κατασκευάζει φωτοβολίδες και καπνογόνα για τις ιαπωνικές δυνάμεις αυτοάμυνας, ανέβηκε επίσης περισσότερο από 5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.