ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων θα συρρικνωθεί 2% φέτος

15:06 - 12 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων θα συρρικνωθεί 2% φέτος
Το 2021 μπορεί να ήταν η τελευταία χρονιά της παλιάς «νέας κανονικότητας», με τις ανοδικές χρηματιστηριακές αγορές να τροφοδοτούνται από τη νομισματική πολιτική, τονίζουν ερευνητές της Allianz, σε νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (12/10).

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν διψήφια το 2021, φθάνοντας τα 233 τρισεκατομμύρια ευρώ (+10,4%). Τα τελευταία τρία χρόνια, ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε κατά 60 τρισεκατομμύρια ευρώ. 

«Σημείο καμπής» το 2022

Ωστόσο, βάσει των στοιχείων της παραπάνω έρευνας, το 2022 θα αποτελέσει ένα «σημείο καμπής». Όπως σημειώνει η Allianz «ο πόλεμος στην Ουκρανία έπνιξε την ανάκαμψη μετά την Covid-19 και έφερε τον κόσμο ανάποδα: Ο πληθωρισμός είναι αχαλίνωτος, η ενέργεια και τα τρόφιμα σπανίζουν και η νομισματική σύσφιξη συμπιέζει οικονομίες και αγορές».

Allianz

Πλέον, αναμένεται ότι ο πλούτος των νοικοκυριών να αισθανθεί την πίεση, ενώ τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να μειωθούν κατά περισσότερο από 2% το 2022, αντικατοπτρίζοντας την πρώτη σημαντική καταστροφή του χρηματοοικονομικού πλούτου μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση (GFC) το 2008. Σε πραγματικούς όρους, τα νοικοκυριά θα χάσουν το ένα δέκατο του πλούτου τους. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.