ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕE: Ετοιμάζει κυρώσεις στο Ιράν για drones στην Ουκρανία

17:38 - 18 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
ΕE: Ετοιμάζει κυρώσεις στο Ιράν για drones στην Ουκρανία
Κυρώσεις εις βάρος του Ιράν φαίνεται να εξετάζει πιο επιτακτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της παροχής ιρανικών drones στη Ρωσία, που αξιοποιήθηκαν στα πλαίσια των επιθέσεων στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή, ενώ το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί να σχολιάσει. Ωστόσο η Ε.Ε, μετά τη στάση αναμονής που φαινόταν να έχει λάβει απέναντι στον χρονικό ορίζοντα των κυρώσεων, τώρα φαίνεται να τις εξετάζει άμεσα σύμφωνα με το Bloomberg.

Oι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να επανεξετάσουν τα στοιχεία για να επιβεβαιώσουν πότε παραδόθηκαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία πριν επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της χώρας, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής στις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αρκετές αναφορές και εκτιμήσεις πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα drones παραδόθηκαν πιθανότατα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα κράτη της ΕΕ θέλουν να καταλάβουν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραδόθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή, δεδομένης της σθεναρότητας των αρνήσεων της Τεχεράνης, είπαν οι άνθρωποι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν για αυτό το εμπιστευτικό θέμα.

Είναι πιθανό το μπλοκ να σημειώσει πρόοδο σε περισσότερες κυρώσεις κατά του Ιράν αυτή την εβδομάδα, είπε μία από τις πηγές παρά την ανησυχία ότι τέτοια μέτρα θα κινδύνευαν να αποστασιοποιήσουν περαιτέρω την Τεχεράνη από το μπλοκ και να την ωθήσουν πιο κοντά στη Ρωσία.

Ένα άλλο άτομο είπε στο Bloomberg ότι στόχος είναι να επιβληθούν νέες κυρώσεις μέχρι το τέλος του μήνα. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια μορφή θα λάβουν οι κυρώσεις, αλλά πιθανολογείται, ότι τυχόν κυρώσεις στις παραδόσεις όπλων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μέτρα που σχετίζονται με το εμπόριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:50 - 18 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.