ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία: Δυνατότητα να παρακάμψει το πλαφόν της G7 στο πετρέλαιο

14:59 - 21 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Ρωσία: Δυνατότητα να παρακάμψει το πλαφόν της G7 στο πετρέλαιο
Φόβους για πιθανές παρακάμψεις της Ρωσίας, στο πλαφόν που της έχει επιβάλει η G7 στο πετρέλαιο, εκφράζουν αμερικανικες πηγές, αφού φαίνεται, πως έχει αρκετά δεξαμενόπλοια, ώστε να μπορεί να μεταφέρει μόνη της το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει και το πρακτορείο Reuters, η Ρωσία έχει πρόσβαση σε αρκετά δεξαμενόπλοια και είναι σε θέση να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της παρακάμπτοντας το νέο ανώτατο όριο τιμών της G7, σύμφωνα με παράγοντες της βιομηχανίας και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, που σχολίασε το πλέον φιλόδοξο σχέδιο για τον περιορισμό των εσόδων της Μόσχας εν καιρώ πολέμου.

Η Ομάδα των Επτά πλουσιότερων χωρών συμφώνησε τον περασμένο μήνα να περιορίσει τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε χαμηλή τιμή μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, ωστόσο, κύριοι παράγοντες της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου αντέδρασαν, υποστηρίζοντας η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει παράλυση στο παγκόσμιο εμπόριο.

Μήνες συζητήσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και ασφαλιστικών, εμπορικών και ναυτιλιακών εταιρειών έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες για την έκθεση της βιομηχανίας σε κυρώσεις, αλλά όλα τα μέρη συνειδητοποιούν πλέον ότι η Ρωσία μπορεί σε μεγάλο βαθμό να παρακάμψει το σχέδιο χρησιμοποιώντας τα δικά της πλοία και αξιοποιώντας υπηρεσίες που ελέγχει.

Συγκεκριμένες προβλέψεις για την ανθεκτικότητα της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας και λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με την παγκόσμια αγορά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις ότι το 80 έως 90% του ρωσικού πετρελαίου θα συνεχίσει να ρέει παρακάμπτοντας τον μηχανισμό ελέγχου του πλαφόν δεν είναι παράλογες, ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, 1 έως 2 εκατ. βαρέλια ρωσικών εξαγωγών αργού και διυλισμένων προϊόντων θα περιορίζονταν ημερησίως, αν η Μόσχα αρνηθεί να τηρήσει το ανώτατο όριο, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.

Η Ρωσία εξήγαγε πάνω από 7 εκατ. βαρέλια τον Σεπτέμβριο

Το πλαφόν θα προκαλέσει οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες στη Ρωσία, αλλά θα στερήσει επίσης ολόκληρο τον κόσμο από το 1 έως 2% της παγκόσμιας προσφοράς, τη στιγμή που ο πληθωρισμός αυξάνεται και η ύφεση πλησιάζει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι κάποια πλοία αλλάζουν τη χώρα προέλευσής τους και ότι οι εμπορικές οντότητες μετακινούνται πέρα ​​από το όριο ελέγχου της G7 προκειμένου να αποφύγουν το πλαφόν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Ρωσία θα επιβαρυνθεί με κόστη που θα προκύψουν από τα μεγαλύτερα ταξίδια και το υψηλό κόστος για ασφάλειες και χρηματοδοτήσεις, ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να πουλήσει εντός του ανώτατου ορίου τιμής τελικά με την πάροδο του χρόνου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.