ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρίσι Σούνακ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

16:56 - 24 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Ρίσι Σούνακ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας
Ο Ρίσι Σούνακ είναι και επισήμως ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και ηγέτης των Τόρις.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τον «αγώνα δρόμου» που έκανε τόσο ο ίδιος όσο και η Πένι Μόρντοντ προκειμένου να συγκεντρώσουν τις 100 υπογραφές στήριξης, η τελευταία αποφάσισε να υποχωρήσει την τελευταία στιγμή ανοίγοντας τον δρόμο στον πλέον νέο πρωθυπουργό της χώρας. 

Μάλιστα, σε δήλωσή της η ίδια τόνισε ότι ήταν «σαφές ότι οι συνάδελφοι θεωρούν ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα». «Έλαβα αυτή την απόφαση με καλή πίστη για το καλό της χώρας… Έτσι, έχουμε πλέον επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό μας. Η απόφαση αυτή είναι ιστορική και δείχνει, για άλλη μια φορά, την ποικιλομορφία και το ταλέντο του κόμματός μας».

{https://twitter.com/PennyMordaunt/status/1584529702466686977}

Η Μόρντοντ υπογράμμισε ότι ο Σούνακ έχει πλέον την «πλήρη υποστήριξή» της και ότι τώρα είναι η ώρα να «ενωθούμε και να εργαστούμε από κοινού για το καλό του έθνους».

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, στην πρώτη του δήλωση στους βουλευτές των Τόρις αμέσως μετά την οριστικοποίηση πως αυτός θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Ποιος είναι όμως ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας;

Ο Ρίσι Σούνακ γεννήθηκε το 1980 στο Σαουθάμπτον, από Ινδούς γονείς. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του φαρμακοποιός. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό του στο Στάνφορντ.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε για την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, ενώ στην πορεία έγινε συνεργάτης σε εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, από την οποία έφυγε το 2009. Η σύζυγός του, Ακσάτα Ναραγιάν Μούρτι, είναι σχεδιάστρια μόδας και μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στη Βρετανία.

Το 2015 εκλέχθηκε ως μέλος του κοινοβουλίου για την έδρα του Ρίτσμοντ, υπηρετώντας για πρώτη φορά σε μια σειρά από κατώτερες υπουργικές θέσεις. Όταν ο Τζόνσον εξελέγη πρωθυπουργός το 2019, ο Σούνακ διορίστηκε Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ένα εξάμηνο μετά ο Τζόνσον τον έκανε Καγκελάριο.

Μετά την παραίτηση του Τζόνσον, ο Σούνακ θεωρείτο το φαβορί για να γίνει ο επόμενος διεκδικητής του πρωθυπουργικού θώκου, ωστόσο στο μεταξύ «αποκαλύφθηκαν» διάφορα σκάνδαλα όπως το ότι ο ίδιος και η σύζυγος του διεκδίκησαν το δικαίωμα τους στο να μην πληρώνουν φόρους, αλλά και το ότι παραβίασε τους περιορισμούς του lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι πρόδωσε τον κ. Τζόνσον, που τον είχε αναδείξει, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου. Αυτό οδήγησε στη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον. 

Βασικό επιχείρημα του Ρίσι Σούνακ στη διαδικασία μετά την αποχώρηση της Λιζ Τρας, ήταν ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει το καλοκαίρι πως η Τρας θα είχε προβλήματα στην ηγεσία της χώρας.

Ποια προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει

Ο Ρίσι Σούνακ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Βρετανίας σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο. Έτσι, λοιπόν, ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας με ινδική καταγωγή θα πέσει στα βαθιά, αφού καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας με τον κορονοϊό, την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και το ενδεχόμενο μπλακάουτ στον τομέα της ενέργειας. 

Ανακοινώνοντας επίσημα την υποψηφιότητά του, την Κυριακή, ο Σούνακ δήλωσε ότι «η επιδιόρθωση της οικονομίας» είναι η πρώτη προτεραιότητά του αν και έκτοτε δεν έχει παραχωρήσει κάποια συνέντευξη που να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:02 - 24 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.