ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Έχουμε… δρόμο για τον πληθωρισμό- Κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων

16:30 - 27 Οκτ 2022 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Έχουμε… δρόμο για τον πληθωρισμό- Κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων
Την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων «για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας» προανήγγειλε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ η οποία αύξησε τα βασικά επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, για δεύτερη διαδοχική φορά σε αυτό το μέγεθος και τρίτη συνολικά.

Με αυτήν την τρίτη σημαντική αύξηση των επιτοκίων στη σειρά, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την απόσυρση της προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής».

«Οι αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης θα συμβάλουν επίσης στη συνεχιζόμενη διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής» τόνισε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Οι μελλοντικές μας αποφάσεις για τα επιτόκια πολιτικής θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα τρέχοντα δεδομένα και να ακολουθούν μια από “συνάντηση σε συνάντηση” προσέγγιση».

«Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%» επανέλαβε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, τόνισε πως παραμένει πολύ υψηλός και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Τους τελευταίους μήνες, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά και η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία οδήγησαν σε διεύρυνση των πιέσεων στις τιμές και σε αύξηση του πληθωρισμού» ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ στοχεύει στη μείωση της στήριξης της ζήτησης και στην προστασία έναντι του κινδύνου μιας επίμονα ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

{https://twitter.com/ecb/status/1585613057862275073}

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε επίσης να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III). «Κατά την χειρότερη φάση της πανδημίας, αυτό το μέσο διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των καθοδικών κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών» επισήμανε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Σήμερα, ενόψει της απροσδόκητης και έκτακτης αύξησης του πληθωρισμού, πρέπει να βαθμονομηθεί εκ νέου για να διασφαλιστεί ότι είναι συνεπής με την ευρύτερη διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής και να ενισχυθεί η μετάδοση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής μας στους όρους τραπεζικού δανεισμού».

«Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε τα επιτόκια που ισχύουν για το TLTRO III από τις 23 Νοεμβρίου 2022 και να προσφέρουμε στις τράπεζες πρόσθετες προαιρετικές ημερομηνίες πρόωρης αποπληρωμής» τόνισε. Τέλος, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι «προκειμένου να ευθυγραμμίσουμε την αποζημίωση των ελάχιστων αποθεματικών που τηρούν τα πιστωτικά ιδρύματα με το Ευρωσύστημα πιο κοντά με τις συνθήκες της αγοράς χρήματος, αποφασίσαμε να ορίσουμε την αποζημίωση των ελάχιστων αποθεματικών με το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων της ΕΚΤ».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:56 - 27 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.