ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% από τη Fed Κύριο

21:18 - 02 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% από τη Fed
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) έγραψε ιστορία σήμερα (2/11) καθώς προχώρησε για πρώτη φορά στα χρονικά στην τέταρτη σερί ισχυρή αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης.

Η Fed ενέκρινε την εν λόγω αύξηση ως μέρος της επιθετικής πολιτικής της με στόχο να μειώσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό που μαστίζει την αμερικανική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κεντρικής τράπεζας διαμορφώνεται από 3,75% έως 4%. Αυτό είναι το υψηλότερο επιτόκιο της Fed από τον Ιανουάριο του 2008.

Η σημερινή απόφαση, η οποία πάρθηκε στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), σηματοδοτεί την πιο σκληρή κίνηση της Fed από τη δεκαετία του 1980 και πιθανότατα θα βαθύνει τον οικονομικό «πόνο» για εκατομμύρια αμερικανικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού ακόμη περισσότερο.

Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα να προκαλέσει ύφεση, σύμφωνα με αναλυτές. Ωστόσο, η κίνηση αυτή της Fed σηματοδότησε ότι μελλοντικές οι αυξήσεις στο κόστος δανεισμού θα μπορούσαν να γίνουν σε μικρότερα βήματα για να ληφθεί υπόψη η «σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» που έχει θεσπίσει μέχρι στιγμής.

Μετά τη λήξη της τελευταίας διήμερης συνεδρίασης, η Fed επανέλαβε ότι «οι επόμενες αυξήσεις θα είναι οι κατάλληλες», ωστόσο πρόσθεσε ότι «για τον προσδιορισμό του μελλοντικού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, η FOMC θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τον καθυστερημένο αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».

Συνολικά η Fed αύξησε τα επιτόκια στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις της, αρχής γενομένης από τον περασμένο Μάρτιο, σημειώνοντας τον ταχύτερο γύρο αυξήσεων επιτοκίων από την εποχή του πρώην προέδρου της Fed, Paul Volcker, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και επιπλέον 0,75% σήμερα).

Τελευταία τροποποίηση στις 22:02 - 02 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.