ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περού: Ιθαγενείς κρατούν ομήρους τουρίστες στο δάσος του Αμαζονίου

16:59 - 04 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Περού: Ιθαγενείς κρατούν ομήρους τουρίστες στο δάσος του Αμαζονίου
Βρετανοί, Αμερικανοί, Γάλλοι, Ισπανοί και Ελβετοί είναι μεταξύ των 70 τουριστών που κρατούνται όμηροι από ομάδα ιθαγενών σε απομακρυσμένο μέρος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στο Περού.

Οι τουρίστες, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, επέβαιναν σε ποταμόπλοιο που καταλήφθηκε από τους ιθαγενείς της κοινότητας Cuninico.

Επικεφαλής της ομάδας των ιθαγενών είπε ότι ήθελαν «να τραβήξουν την προσοχή της κυβέρνησης με αυτή την ενέργεια» αφού δεν έλαβαν αρκετή κρατική βοήθεια σχετικά με μια πετρελαιοκηλίδα τον Σεπτέμβριο.

Η Άντζελα Ραμίρεζ, η οποία είναι μεταξύ των ομήρων, είπε ότι τους είπαν ότι θα μπορούσαν να κρατηθούν όμηροι για έως και οκτώ ημέρες μέχρι να βρεθεί λύση.

Σε ανάρτησή της στο Facebook έγραψε: «Περάσαμε τη νύχτα εδώ. Ήδη δεν έχουμε σχεδόν καθόλου νερό να πιούμε, ο ήλιος λάμπει πολύ δυνατός, υπάρχουν μωρά που κλαίνε, ο μικρότερος είναι μόλις ενός μηνός, έγκυες γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένοι είναι στο πλοίο.

Τώρα δεν έχουμε ρεύμα για να φορτίσουμε τα τηλέφωνά μας, ούτε νερό για να πλυθούμε. Βοηθήστε με να μοιραστώ παρακαλώ».

Οι όμηροι θα περνούσαν τη νύχτα μέσα στο σκάφος ενώ περίμεναν μια λύση στην κατάσταση, πρόσθεσε.

Οι αυτόχθονες κοινότητες είχαν ήδη εμποδίσει τη διέλευση όλων των πλοίων στον ποταμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαρροή, η οποία προκλήθηκε από ρήξη στον πετρελαιαγωγό Norperuano.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 90 ημέρες στην πληγείσα περιοχή, η οποία φιλοξενεί τις κοινότητες Cuninico και Urarinas και όπου ζουν περίπου 2.500 αυτόχθονες πληθυσμοί.

Ο αγωγός Norperuano μήκους 800 χιλιομέτρων, που ανήκει στην κρατική Petroperu, κατασκευάστηκε πριν από τέσσερις δεκαετίες για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από την περιοχή του Αμαζονίου στα λιμάνια της Piura, στην ακτή.

Σύμφωνα με την Petroperu, η διαρροή ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης τομής 21 εκατοστών στον σωλήνα του αγωγού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.