ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ-Ενδιάμεσες εκλογές: Επιστράτευση Ομπάμα και Τραμπ στην πιο κρίσιμη Πολιτεία

13:56 - 06 Νοε 2022 | Ειδήσεις
ΗΠΑ-Ενδιάμεσες εκλογές: Επιστράτευση Ομπάμα και Τραμπ στην πιο κρίσιμη Πολιτεία
H Πενσυλβάνια θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη Πολιτεία για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες βρέθηκαν εκεί δύο πρώην πρόεδροι, αλλά και ο τωρινός.

Μπαράκ Ομπάμα, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν βρέθηκαν στην Πενσυλβάνια και μάλιστα εξέπεμψαν το ίδιο μήνυμα: Προέτρεψαν τους Αμερικανούς στην κρίσιμη πολιτεία "να πάνε να ψηφίσουν".

Ο Μπάιντεν και ο Ομπάμα έθεσαν τις εκλογές ως μάχη για τη δημοκρατία, ενώ ο κ. Τραμπ είπε ότι η ασφάλεια της χώρας βρίσκεται στο επίκεντρο.

Οι ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης στις ΗΠΑ θα καθορίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. .

Στην Πενσυλβάνια, ένα μικρό περιθώριο χωρίζει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για τη Γερουσία Τζον Φέτερμαν, από τον Ρεπουμπλικανό Μεχμέτ Οζ.

Οι εμφανίσεις δύο πρώην προέδρων και του προέδρου Μπάιντεν το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν από τις εκλογές σηματοδοτούσαν τη σημασία της πολιτείας.

Η νίκη του Τραμπ στην Πενσυλβάνια τον βοήθησε να φτάσει στον Λευκό Οίκο το 2016, όταν το μήνυμά του λαϊκιστικού θυμού χτύπησε τη χορδή των ψηφοφόρων στην πολιτεία.

Το 2020, όμως, ο Μπάιντεν πήρε ρεβάνς για τους Δημοκρατικούς, αλλά με διαφορά μικρότερη του 2%.

Η ομιλία Μπάιντεν

Μιλώντας στη Φιλαδέλφεια το Σάββατο, ο κ. Μπάιντεν προειδοποίησε το πλήθος ότι η αποτυχία επιστροφής των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία θα σήμαινε περαιτέρω περιορισμούς στα δικαιώματα των αμβλώσεων και περικοπές στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάντως, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να χάσουν τη Βουλή και δίνουν μάχη για το Κογκρέσο.

«Εδώ στη Φιλαδέλφεια, ένα μέρος που ορίζει την ψυχή της Αμερικής, σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα σημείο καμπής», είπε ο Μπάιντεν. Μια ψήφος για τους Δημοκρατικούς θα ήταν ψήφος για την υγεία των γυναικών, τον έλεγχο των όπλων και την υγειονομική περίθαλψη, είπε.

Ο κόσμος στη συγκέντρωση ήταν πολύς και σε αυτό ομολογουμένως βοήθησε ότι ο Μπάιντεν είχε στο πλευρό του τον Μπαράκ Ομπάμα. Το BBC μεταδίδει πως πολλοί από τους παρευρισκομένους παραδέχθηκαν πως ίσως δεν πήγαιναν στην εκδήλωση, αν ο Μπάιντεν ήταν μόνος.

Οι ενδιάμεσες εκλογές, πάντως, θεωρούνται συχνά ως δημοψήφισμα για τον εν ενεργεία πρόεδρο και οι Ρεπουμπλικανοί εστιάζουν σε αυτό "χρεώνοντας" στον Μπάιντεν τον υψηλό πληθωρισμό και τη μετανάστευση.

Η ομιλία Τραμπ

Περίπου 250 μίλια (402 χιλιόμετρα) δυτικά της Φιλαδέλφειας, ο κ. Τραμπ (σε μία εξίσου μεγάλη συγκέντρωση) προειδοποίησε τους κατοίκους της Πενσυλβανίας στη μικρή πόλη Latrobe ότι ο συνεχιζόμενος έλεγχος των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον θα οδηγούσε σε περισσότερη εγκληματικότητα και απεριόριστη μετανάστευση.

«Αν θέλετε ασφάλεια για την οικογένειά σας, πρέπει να ψηφίσετε για να διώξετε κάθε Δημοκρατικό από το αξίωμα», είπε ο Τραμπ.

"Υπάρχει μόνο μία επιλογή - εάν υποστηρίζετε την παρακμή και την πτώση της Αμερικής, τότε πρέπει να ψηφίσετε τους ριζοσπάστες Δημοκρατικούς. Εάν θέλετε να σταματήσετε την καταστροφή της χώρας μας, τότε πρέπει να ψηφίσετε Ρεπουμπλικάνους σε ένα γιγάντιο κόκκινο κύμα."

Ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί και πάλι το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το αξίωμα το 2024 - παρόλο που συνέχισε να κάνει ψευδείς ισχυρισμούς ότι το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ είναι απατηλό. «Οι εκλογές ήταν νοθευμένες και κλεμμένες - είναι κρίμα», είπε ο Τραμπ.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν πως ο Τραμπ θέλει να δει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών πριν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Φόβοι και ψευδείς ισχυρισμοί για νοθεία έχουν στοιχειώσει αυτές τις ενδιάμεσες θητείες, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η ψηφοφορία της 8ης Νοεμβρίου θα είναι μια δοκιμασία για την πιστότητα του εκλογικού συστήματος.

Ο Ομπάμα

Σε αυτό το κλίμα οι Δημοκρατικοί επιστρατεύουν το πιο βαρύ τους χαρτί, τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πήρε το λόγο στη Φιλαδέλφεια, αμέσως μετά τον Μπάιντεν και προειδοποίησε:

"Η αλήθεια και τα γεγονότα, η λογική και η βασική ευπρέπεια είναι στο ψηφοδέλτιο. Η ίδια η δημοκρατία είναι στο ψηφοδέλτιο - το διακύβευμα είναι μεγάλο".

Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 06 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.