ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Permacrisis»: Η λέξη της χρονιάς που συμπυκνώνει το 2022

22:58 - 06 Νοε 2022 | Ειδήσεις
«Permacrisis»: Η λέξη της χρονιάς που συμπυκνώνει το 2022
«Permacrisis». H λέξη που περιγράφει την αίσθηση του να ζεις σε μια περίοδο πολέμου, πληθωρισμού και πολιτικής αστάθειας, επιλέχθηκε ως η λέξη της χρονιάς από το Collins Dictionary.

Η παραπάνω λέξη αποτελείται από τα συνθετικά permanent (μόνιμος) και crisis (κρίση) και «συμπυκνώνει πόσο πραγματικά απαίσιο ήταν το 2022 για τόσους πολλούς ανθρώπους», όπως δήλωσε και ο Άλεξ Μπίκροφτ, επικεφαλής της εταιρείας Collins Learning.

{https://twitter.com/CollinsDict/status/1587233276355305472}

Σύμφωνα με το BBC, ο Μπίκροφτ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι «η γλώσσα μπορεί να είναι ο καθρέφτης του τι συμβαίνει στην κοινωνία και στον ευρύτερο κόσμο, και φέτος αντικατοπτρίζει το ότι βιώνουμε τη μια πρόκληση μετά την άλλη».

Η λέξη «permacrisis» αποτελεί το κορυφαίο λήμμα από την ετήσια συλλογή του Collins, που αποτελείται από δέκα λέξεις ή φράσεις που «αντανακλούν τη διαρκώς εξελισσόμενη γλώσσα μας και τις ανησυχίες όσων τη χρησιμοποιούν».

Μέσα στη δεκάδα φυσικά, βρίσκεται και η «αθόρυβη παραίτηση» ή  «quiet quitting», η οποία περιγράφει την πράξη «του να κάνει κάποιος τα βασικά του καθήκοντα στη δουλειά και όχι περισσότερο, είτε ως ένδειξη διαμαρτυρίας είτε για τη βελτίωση της ισορροπίας εργασίας/προσωπικής ζωής».

Ποιες λέξεις περιλαμβάνονται στη λίστα

Όπως διαβάζουμε στο BBC, η λέξη «permacrisis» είναι μια από τις έξι που περιλαμβάνονται στη λίστα, οι οποίες αποτελούν νέες προσθήκες, ωστόσο καταγράφηκε για πρώτη φορά σε ακαδημαϊκά πλαίσια το 1970.

Ακολουθεί η λίστα με τις 10 κορυφαίες λέξεις και φράσεις με αλφαβητική σειρά:

  • Carolean: Σχετίζεται με τον βασιλιά Κάρολο Γ’
  • Kyiv: Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στον ποταμό Ντνίπρο.
  • Lawfare: Η στρατηγική χρήση νομικών διαδικασιών για τον εκφοβισμό ή παρεμπόδιση ενός αντιπάλου
  • Partygate: Το πολιτικό σκάνδαλο που έφερε την πτώση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία
  • Splooting: Η πράξη του να ξαπλώνεις μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα
  • Sportswashing: Η χορηγία ή προώθηση αθλητικών γεγονότων προκειμένου να αναστραφεί μια κακή εικόνα κάποιου ή να αποσπαστεί η προσοχή από μια αμφιλεγόμενη δραστηριότητα
  • Shift vibe: Η σημαντική αλλαγή σε μια επικρατούσα πολιτιστική ατμόσφαιρα ή τάση) 
  • Warm Bank: Κτίριο όπου μπορούν να πάνε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.