ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BoE: Ζητά αυστηρότερους κανόνες μετά την κρίση στα συνταξιοδοτικά ταμεία

15:21 - 07 Νοε 2022 | Ειδήσεις
BoE: Ζητά αυστηρότερους κανόνες μετά την κρίση στα συνταξιοδοτικά ταμεία
Ανώτερη αξιωματούχος της Τράπεζα της Αγγλίας ζήτησε αυστηρότερους διεθνείς κανονισμούς για την αποτροπή συσσώρευσης επικίνδυνων επιπέδων χρέους, μετά την κρίση των βρετανικών συνταξιοδοτικών ταμείων που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Sarah Breeden, εκτελεστική διευθύντρια για τη στρατηγική χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και κινδύνους της BoE, δήλωσε σε ομιλία της σήμερα (7/11) ότι η διεθνής κοινότητα έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο στην αντιμετώπιση των κινδύνων μόχλευσης πλην των ρυθμιζόμενων τραπεζών.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι αρχές πρέπει να έχουν μια εικόνα για τη μόχλευση σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Πέρα από τη βελτίωση της διαφάνειας, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσουν την καλή διαχείριση της μόχλευσης», τόνισε η Breeden. Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «ρυθμίσεις της αγοράς για να διασφαλιστεί ότι η υπερβολική μόχλευση ελέγχεται καλύτερα από τις τιμές της αγοράς και τα περιθώρια κέρδους».

«Περίπου 200 δισ. στερλινών κεφαλαίων LDI απείλησαν την αγορά gilts 1,4 τρισ. λιρών, η οποία λειτουργεί ως το θεμέλιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας δανεισμό περίπου 2 τρισ. λιρών στην πραγματική οικονομία μέσω ευρύτερων πιστωτικών αγορών», σημείωσε η ίδις. 

Οι τράπεζες θα πρέπει να βελτιώσουν τα stress test και να απαιτήσουν από τους αντισυμβαλλομένους να επιδείξουν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την κρυφή μόχλευση, τόνισε η Breeden. Πρέπει να εστιάζουν «όπως το λέιζερ στον κίνδυνο εσφαλμένης κατεύθυνσης, όπου η αξία των εξασφαλίσεων που διακρατούνται ως ασφάλεια πέφτουν στην κατάσταση όπου ο αντισυμβαλλόμενος αθετεί την πληρωμή», συμπλήρωσε.

Η Breeden κατέληξε πως οι πληροφορίες δείχνουν ότι τα κεφάλαια LDI άντλησαν 40 δισ. στερλίνες σε κεφάλαια και πραγματοποίησαν πάνω από 30 δισ. στερλίνες πωλήσεων gilts κατά τη διάρκεια των εργασιών της BoE, μειώνοντας σημαντικά τη μόχλευση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.