ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ-Ενδιάμεσες εκλογές: Οι Αμερικανοί αποφασίζουν ποιος θα ελέγξει το Κογκρέσο

15:00 - 08 Νοε 2022 | Ειδήσεις
ΗΠΑ-Ενδιάμεσες εκλογές: Οι Αμερικανοί αποφασίζουν ποιος θα ελέγξει το Κογκρέσο
Στις κάλπες βρίσκονται εκατομμύρια Αμερικανοί προκειμένου να ανανεώσουν το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας. Κρίνεται δηλαδή ο έλεγχος του Κογκρέσου (της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας).

Αν ο έλεγχος περάσει στους Ρεπουμπλικανούς, τότε η διακυβέρνηση Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις, τις αποφάσεις και τους νόμους που επιθυμεί.

Σύμφωνα με το US Elections Project, περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα στις ενδιάμεσες εκλογές, αντικατοπτρίζοντας έναν αριθμό που ξεπερνάει κατά πολύ το επίπεδο των βουλευτικών εκλογών του 2018.

Σε όλη τη χώρα, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν από τις 6:00 ή 7:00 το πρωί (13:00 ή 14:00 ώρα Ελλάδας), αναλόγως με την πολιτεία. Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν για το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων, για το ένα τρίτο της Γερουσίας και για μια σειρά θέσεων αιρετών αξιωματούχων.

Παράλληλα, σε τέσσερις πολιτείες (Καλιφόρνια, Βερμόν, Κεντάκι και Μίσιγκαν) θα διεξαχθούν και δημοψηφίσματα για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Τι «βλέπουν» οι δημοσκοπήσεις

Η τάση φαίνεται πως ευνοεί τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι αποτελούν και το φαβορί αναφορικά με τη νίκη του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μάλιστα, τα προγνωστικά δείχνουν ότι η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων έχει μεγάλες πιθανότητες να αποσπάσει το λιγότερο 10 με 25 έδρες στην κάτω Βουλή.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι αμφιλεγόμενα όσον αφορά στην τύχη της Γερουσίας, αλλά και εκεί οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν να έχουν το προβάδισμα, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί στη σκληρή μάχη στην Πενσιλβάνια, την Τζόρτζια και τη Νεβάδα.

Σύμφωνα με μετρήσεις από το FiveThirtyEight, οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταφέρουν να επικρατήσουν στη Γερουσία καταλαμβάνοντας τις 54 από τις 100 έδρες, ενώ φαίνεται πως έχουν και σημαντικές πιθανότητες να αποκτήσουν από 214 έως 246 έδρες και στη Βουλή.

Υποχωρεί η δημοτικότητα του Μπάιντεν

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, αυτή την εβδομάδα μειώθηκε στο 39%, παραμένοντας κάτω από το 50% από τον Αύγουστο του 2021.

Παράλληλα, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μέσα στην εβδομάδα, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων χαρακτήρισε την οικονομία το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον έναν στους δέκα που υπέδειξε την εγκληματικότητα και τον έναν στους 15 που θεωρεί πως είναι ο τερματισμός του δικαιώματος στην άμβλωση με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο.

Οι πολιτείες- κλειδιά

Όπως και στις προεδρικές εκλογές του 2020, έτσι και τώρα, το αποτέλεσμα αναμένεται να διαμορφωθεί από συγκεκριμένες πολιτείες-κλειδιά, με την προσοχή να είναι στραμμένη στην Πενσιλβάνια.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται και η Τζόρτζια, ενώ η Αριζόνα, το Οχάιο, η Νεβάδα, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα είναι επίσης υψίστης σημασίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:12 - 08 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.