ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Morgan Stanley: Δεν γλιτώνει την ύφεση η ευρωζώνη το 2023

11:17 - 14 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Morgan Stanley: Δεν γλιτώνει την ύφεση η ευρωζώνη το 2023
Η Βρετανία και οι χώρες της ευρωζώνης είναι πολύ πιθανόν να διολισθήσουν σε οικονομική ύφεση το 2023, ενώ οι ΗΠΑ ίσως καταφέρουν και γλιτώσουν αυτή τη συρρίκνωση, τονίζει η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της.

Πιο αναλυτικά, όπως διαβάζουμε στο πρακτορείο Reuters, ο επενδυτικός οίκος υπογραμμίζει ότι η αναμενόμενη άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού από την Κίνα αναμένεται να φέρει ανάκαμψη στην οικονομία της χώρας και σε άλλες αγορές της Ασίας.

Για το 2023, ο επενδυτικός οίκος αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%, κάτω από την ανάπτυξη 2,7% που αναμένει για το επόμενο έτος το ΔΝΤ.

Μάλιστα, για τον επόμενο χρόνο οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, «που βρίσκονται κοντά ή ήδη σε ύφεση» και των αναδυόμενων οικονομιών που εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν «ήπια ανάκαμψη.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Morgan Stanley, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει μάλλον «άπιαστο» σενάριο.

Για τις ΗΠΑ, η Morgan Stanley εκτιμά πως η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκια της εντός του 2023, καθώς ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία θα φτάσει στο απόγειο του προς το τέλος του 2022 και θα συνεχίσει να είναι υψηλός και στο επόμενο έτος.

«Η οικονομία των ΗΠΑ θα διαφύγει οριακά την ύφεση το 2023, αλλά η "προσγείωση" δεν αναμένεται να είναι τόσο ομαλή, καθώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνεται σημαντικά και καθώς το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται» τονίζεται στην έκθεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.