ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ifo: 2/3 νέους παγκοσμίως δεν έχουν ούτε τις βασικές δεξιότητες

11:50 - 18 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Ifo: 2/3 νέους παγκοσμίως δεν έχουν ούτε τις βασικές δεξιότητες
Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της νέας έρευνας του ινστιτούτου Ifo για τις δεξιότητες των νέων, αφού τα ποσοστά αυτών που δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα βασικά, προκαλούν μεταξύ άλλων και τεράστια ζημιά στην παγκόσμια οικονομία μέσα στον αιώνα.

Ο Ludger Wößmann, διευθυντής του τομέα Οικονομικών και Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Ifo, υποστηρίζει πως «τα νούμερα αυτά ‘’χτυπάνε καμπανάκι’’».Το ποσοστό των νέων που δεν κατέχει ούτε τις βασικές δεξιότητες για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι 19%, για τις ΗΠΑ είναι 24,7% και για τον Καναδά είναι 14,9%.

Για παράδειγμα όμως, στην Εστονία, το νούμερο φτάνει μόλις το 10,5%. Συγκεντρωτικά τα νούμερα σε παγκόσμια κλίμακα μεταφράζονται σε απώλεια 700 τρις. δολαρίων επί του παγκοσμίου ΑΕΠ, μέχρι το τέλος του αιώνα, υποστηρίζει η ερευνήτρια του Ifo Sarah Gust.

Αρνητικές πρωταθλήτριες η Υποσαχάρια Αφρική και η Νότια Ασία

Τα ποσοστά κινούνται μεταξύ του 24% στη Βόρεια Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έως και 89% στη Νότια Ασία και 94%, στην υποσαχάρια Αφρική. Σε σύνολο 101 χωρών το ποσοστό είναι πάνω από 50% και σε 36 χώρες είναι ακόμα και πάνω από 90%.

Σε καμία περίπτωση το σύνολο των χωρών δε βρίσκεται κοντά στους στόχους ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, λέει ο Woβmann. Αυτό είναι μια τραγική διαπίστωση, καθώς δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η εκπαίδευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το μέλλον ενός ανθρώπου, αλλά είναι επίσης και ο πιο σημαντικός παράγοντας για την μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη-πιο σημαντικός από την πρόσβαση σε σε αυτοκινητόδρομους, σιδηρόδρομους ή internet υψηλής ταχύτητας».

Η μεθοδολογία της έρευνας

Για τη νέα έρευνα οι ερευνητές του κέντρου Ifo στον τομέα των Οικονομικών και της εκπαίδευσης εργάστηκαν από κοινού με τον Eric Hanushek του Πανεπιστημίου Στάνφορντ προκειμένου να παράξουν μια μέτρηση για τη σύγκριση δεδομένων μεμονωμένων μαθητών από πολυάριθμα διεθνή και περιφερειακά τεστ απόδοσης στα μαθηματικά και τις επιστήμες σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε αυτήν την κλίμακα, οι βασικές δεξιότητες ορίζονται ως το χαμηλότερο επίπεδο ικανότητας PISA (1). Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα επίλυσης απλών, συνηθισμένων προβλημάτων, αλλά όχι την ικανότητα εφαρμογής των απλούστερων τύπων, εξαγωγής συμπερασμάτων ή ερμηνείας αποτελεσμάτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.