ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Αυξήσεις επιτοκίων για τον πληθωρισμό κι ας φέρουν ύφεση

12:33 - 18 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Αυξήσεις επιτοκίων για τον πληθωρισμό κι ας φέρουν ύφεση
Παρά τις ενστάσεις που εκφράζονται από μέλη της ΕΚΤ και οικονομολόγους σχετικά με την πολιτική της αύξησης επιτοκίων, η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει πως είναι μονόδρομος.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε την Παρασκευή (18/11) πως αντιλαμβάνεται τους κινδύνους της ύφεσης, ωστόσο, υποστήριξε πως πρέπει να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων. Η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να περιορίσει την ανάπτυξη για να ελέγξει τον πληθωρισμό, είπε η Λαγκάρντ

Είναι ο μόνος τρόπος για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό, υποστήριξε η Λαγκάρντ. "Η δουλειά μας είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας στο 2% και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να το κάνουμε", είπε στο European Banking Congress.

«Τα επιτόκια είναι, και θα παραμείνουν, το κύριο εργαλείο για την προσαρμογή της πολιτικής μας στάσης», πρόσθεσε. «Αλλά πρέπει επίσης να ομαλοποιήσουμε τα άλλα εργαλεία πολιτικής μας και έτσι να ενισχύσουμε την ώθηση από την πολιτική επιτοκίων μας».

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα κατά 200 μονάδες βάσης για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και αναμένεται συνέχεια.

Εντός της ΕΚΤ υπάρχουν πάντως αρκετοί που διαφωνούν με αυτή την πολιτική. Ανάμεσά τους και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θεωρεί πως δεν μπορεί να είναι τόσο μονόπλευρη και δογματική η αντίδραση της ΕΚΤ.

Οι επενδυτές είναι επίσης διχασμένοι, με πληροφορίες του Bloomberg να αναφέρουν πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν μεν αλλά με μικρότερη ένταση δε και πιθανότερο είναι η επόμενη αύξηση να είναι σε 50 μονάδων βάσης τον προσεχή Δεκέμβριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:11 - 18 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.