ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δέκα διαπιστώσεις του Γκρίφιν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας

15:38 - 18 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Δέκα διαπιστώσεις του Γκρίφιν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και CEO της Citadel Κεν Γκρίφιν, μίλησε στο «Bloomberg New Economy Forum 2022» αυτή την εβδομάδα και μέσα από έναν δεκάλογο που έχει συμπτυχθεί για καλύτερη κατανόηση, παρουσιάζονται τα πορίσματα και οι προειδοποιήσεις του για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Οι διαπιστώσεις του λοιπόν έχουν ως εξής:

1)«Πιστεύω βρισκόμαστε στο ανώτατο στάδιο στο οποίο θα φτάσει ο πληθωρισμός. Λογικά μέχρι το τέλος του 2023, θα έχει φτάσει περίπου στο 2%».(Ο Γκρίφιν επεσήμανε ότι τα  ενοίκια στις μεγαλουπόλεις και οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη κορυφωθεί και είπε ότι μια μετατόπιση της καταναλωτικής ζήτησης από αγαθά στις υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τους λιανοπωλητές, που προεξοφλούν τα αποθέματα για να απαλλαγούν από το υπερβολικό απόθεμα, πιθανότατα θα ανακουφίσει τον πληθωρισμό.)

2)«Δεν μπορώ να το διανοηθώ πόσες πολλές flat τηλεοράσεις πωλήθηκαν σε αμερικάνους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που δεν χρησιμοποιούνται τόσο πολύ σήμερα όσο πριν από ένα χρόνο. Αυτή η μετάβαση από μια οικονομία βασισμένη στα αγαθά σε μια οικονομία βασισμένη στις υπηρεσίες, πρόκειται να δημιουργήσει υποτίμηση στην τιμολόγηση των αγαθών, κάτι που θα βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού».

3) «Προκειμένου η FED να τιθασεύσει τον πληθωρισμό θα τοποθετήσουμε την ανεργία κάπου στην κλίμακα του 4%. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ύφεση,  την προσεχή περίοδο κάπου στα μέσα του 2023»(η ανεργία έφτασε το 3,7% τον Οκτώβριο).

4) «Δεν είναι ακόμη καιρός να αλλάξουμε πορεία στη νομισματική μας πολιτική. Θέλουμε να δούμε ότι βάλαμε ξανά το «τζίνι του πληθωρισμού» στο λυχνάρι. Έχουμε υπομείνει πολλά και επίπονα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η αγορά κατοικιών είναι σίγουρα υπό πίεση. Δεν έχουμε ολοκληρώσει τη δουλειά. Το να «βγάλεις το πόδι από το φρένο» τώρα και να μην τελειώσεις τη δουλειά ,είναι το χειρότερο λάθος που θα μπορούσε να κάνει η Fed».

5)Ακολουθεί παρομοίωση: «Είναι σαν να λέτε ότι πηγαίνετε στον γιατρό σας, έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη και σας δίνει 10 χάπια να πάρετε και σταματάτε να τα παίρνετε μετά το χάπι νούμερο επτά και μετά υποτροπιάζετε λίγες μέρες αργότερα. Αν δεν ολοκληρώσουμε τη θεραπεία με ''αντιβιοτικά'' και ο πληθωρισμός αρχίσει να φουντώνει ξανά, η Fed θα χάσει την αξιοπιστία της. Θα είναι πολύ μεγαλύτερος ο ''λογαριασμός'' που θα κληθούμε να πληρώσουμε. Δεν πρέπει να βάλουμε τους εαυτούς μας σε θέση να πληρώσουμε αυτόν τον λογαριασμό. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά τώρα». (Ο Γκρίφιν εξήγησε γιατί η Fed δεν μπορεί να κάνει πίσω στη μάχη για τον πληθωρισμό.)

6) «Το FTX είναι μια από αυτές τις απόλυτες παρωδίες στην ιστορία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι άνθρωποι θα χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

7)«Η εμπιστοσύνη μιας γενιάς στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει κλονιστεί. Αυτό είναι πραγματικά άθλιο, γιατί αυτοί που βρίσκονται μεταξύ 20-40 ετών που ασχολούνται τόσο πολύ με τα κρυπτονομίσματα, πρέπει να κάνουν αποταμίευση για τη συνταξιοδότησή τους. Αν δεν πιστεύουν ή δεν εμπιστεύονται τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει να έχουν μετοχές, πρέπει να έχουν εταιρικό χρέος, πρέπει να συμμετέχουν στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές μας».

8)«Ο πόλεμος που κάνουν οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές στις επιχειρήσεις πρέπει να τελειώσει. Είναι απλώς παράλογο ότι οι οργανισμοί ασχολούνται με το ποιος κατέχει τι. Η ουσία είναι ότι οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν πραγματικά πληγωθεί , με απώλεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό πραγματικά χτυπά την ουσία της προστασίας των επενδυτών».

9)«Η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη, για τη Γερμανία ειδικότερα». (Ο Γκρίφιν σημείωσε ότι εάν η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας επεκταθεί μέχρι το καλοκαίρι, η Ευρώπη πιθανά θα αντιμετωπίσει σοβαρή έλλειψη φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα και η ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία θα μπορούσε να ατονίσει).

10)«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα να παράγουν τον αριθμό ημιαγωγών που χρειάζονται για να λειτουργήσει η οικονομία μας. Εξαρτόμαστε απόλυτα και πλήρως από τους Ταϊβανέζους για σύγχρονους ημιαγωγούς στην Αμερική. Αν στερήσουμε από τους Κινέζους την πρόσβαση σε ημιαγωγούς, αυξάνουμε τον κίνδυνο να καταλάβουν την Ταϊβάν».

 

 

 
Τελευταία τροποποίηση στις 15:43 - 18 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.