ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Σε τροχιά ανάκαμψης το καταναλωτικό κλίμα τον Δεκέμβριο

11:41 - 25 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Γερμανία: Σε τροχιά ανάκαμψης το καταναλωτικό κλίμα τον Δεκέμβριο
Σε προσπάθεια ανάκαμψης βρίσκεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συνεχίσει να σταθεροποιείται τον Δεκέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, ο μακροπρόθεσμος δείκτης καταναλωτικού κλίματος της ομάδας έρευνας αγοράς GfK προβλέπει ότι η εμπιστοσύνη θα αυξηθεί στο -40,2 τον Δεκέμβριο από -41,9 τον Νοέμβριο.

«Ο μακροχρόνιος φόβος των καταναλωτών για εκτίναξη των τιμών της ενέργειας έχει χαλαρώσει κάπως, κάτι που έχει ελαφρώς θετικό αντίκτυπο στο καταναλωτικό κλίμα, δήλωσε ο ειδικός καταναλωτών της GfK, Rolf Buerkl. 

Παράλληλα, και οι προσδοκίες για το εισόδημα αυξήθηκαν μέτρια για 2ο συνεχόμενο μήνα, ανερχόμενες στο -54,3 τον Νοέμβριο από -60,5 τον Οκτώβριο. 

Οι οικονομικές προσδοκίες βελτιώθηκαν επίσης, καθώς ανεβαίνουν στο -17,9 τον Νοέμβριο από -22,2 τον Οκτώβριο. Ο δείκτης παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα και με τη GfK.

«Οι καταναλωτές αναμένουν ότι η ύφεση θα είναι αναπόφευκτη στο εγγύς μέλλον, συμφωνώντας έτσι με τους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι αναμένουν επίσης ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 0,5% το επόμενο έτος». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.