ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λέιν (ΕΚΤ): Καθόλου ανησυχητική για τον πληθωρισμό η αύξηση μισθών

12:28 - 25 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Λέιν (ΕΚΤ): Καθόλου ανησυχητική για τον πληθωρισμό η αύξηση μισθών
Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να συνεχίσει να ανεβάζει ταχύτητα στην ευρωζώνη, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τρέχοντες δείκτες για τον πληθωρισμό μπορεί να είναι παραπλανητικοί.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής οικονομολόγος τόνισε ότι η αύξηση των μισθών βρέθηκε στο επίκεντρο φέτος λόγω των φόβων ότι οι εταιρείες θα αναγκαστούν να τους ενισχύσουν για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό.

Ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο ίδιος, αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί σε κάποια προληπτική δράση καθώς θα ήταν πιο δαπανηρή η εξάλειψη των πιέσεων που προκαλούν οι μισθοί από μία έγκαιρη δράση.

Ο Λέιν, ωστόσο, υποστήριξε ότι η ταχεία αύξηση των μισθών μπορεί να παραμείνει για χρόνια μετά την εξασθένιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα μια γενικότερη αλλαγή δυναμικής.

«Η κλιμακωτή φύση του καθορισμού των μισθών σημαίνει ότι η προσαρμογή των ονομαστικών μισθών στη σωρευτική αύξηση του κόστους ζωής θα πραγματοποιηθεί σε αρκετά χρόνια», αναφέρει στο blog του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.