ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληθαίνουν οι... ενεργειακοί μετανάστες προς τη Νότια Ευρώπη

17:41 - 28 Νοε 2022 | Ειδήσεις
Πληθαίνουν οι... ενεργειακοί μετανάστες προς τη Νότια Ευρώπη
Ένα νέο είδος μεταναστών έχει κάνει την εμφάνισή του λόγω της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για εργαζόμενους και όχι μόνο οι οποίοι αποφασίζουν να μετακομίσουν στη Νότια Ευρώπη προκειμένου να έχουν έναν ζεστό και φθηνότερο τρόπο ζωής.

Μάλιστα, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου… προωθούν τις καλύτερες καιρικές συνθήκες ενόψει του δύσκολου χειμώνα για να προσελκύσουν τους κατοίκους των βορείων χωρών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο οδήγησε ορισμένες τιμές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστο. Αν και τελευταία δείχνουν να υποχωρούν, είναι πιθανό να παραμείνουν ψηλά και έχουν οδηγήσει σε οδυνηρά επίπεδα πληθωρισμού.

Ο προγραμματιστής Βίκτορ Βαρμάλοφ που άφησε με την οικογένειά του την Πολωνία για να εργαστεί στα Κανάρια Νησιά, εξηγεί ότι, πριν φύγει από το Γκντανσκ, υπολόγισε ότι μπορούσε να εξοικονομήσει 250 ευρώ από το ενοίκιο κάθε μήνα και να πληρώσει 140 ευρώ για όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και το Διαδίκτυο, αντί για τα 200 ευρώ που πλήρωνε μόνο για ρεύμα στην Πολωνία.

Η περιφερειακή κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων, όπου η μέση θερμοκρασία χειμώνα είναι 20 βαθμοί Κελσίου, ξεκίνησε μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Σεπτέμβριο για να προσελκύσει απομακρυσμένους εργαζόμενους, όπως ο Βαρμάλοφ, και συνταξιούχους από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Σουηδία. .

«Δεν είναι μυστικό ότι αυτός θα είναι ένας χειμώνας μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη, αλλά στα Κανάρια Νησιά, θέλουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση», δήλωσε η Γιάιζα Καστίγια, η περιφερειακή επικεφαλής τουρισμού, περιγράφοντας τα νησιά ως «οικονομικό καταφύγιο».

Άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης βλέπουν επίσης δυνατότητες να επωφεληθούν από την κατάσταση, με το Reuters να υπενθυμίζει ότι ο Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε την Αυστρία και χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία, για να «μετατρέψει αυτή την τεράστια ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη σε ευκαιρία».

Το συμβούλιο τουρισμού της Πορτογαλίας έχει επίσης κάνει εκστρατεία και ο επικεφαλής του Λουίς Αραούχο είπε ότι οι προσδοκίες για τους χειμερινούς τουρίστες από τη βόρεια Ευρώπη ήταν «πολύ θετικές».

Τα τουριστικά δεδομένα υποστηρίζουν την αισιοδοξία του. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για το Reuters από τη μηχανή αναζήτησης ενοικίασης κατοικιών HomeToGo έδειξαν ότι σε σύγκριση με πέρυσι, οι αναζητήσεις από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 36%, 13% και 3% για χειμερινά καταλύματα στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, αντίστοιχα.

Ο Γκάμπριελ Εσκάρερ, Διευθύνων Σύμβουλος της ισπανικής αλυσίδας ξενοδοχείων Melia, είπε ότι οι άνθρωποι κάνουν κράτηση για διαμερίσματα και σουίτες για δύο ή τρεις μήνες αυτόν τον χειμώνα στα Κανάρια Νησιά, με αξιοσημείωτη παρουσία Σκανδιναβών επισκεπτών.

Καταφύγιο για τον χειμώνα και όχι μόνο

Επισκέπτες και περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι φτάνουν επίσης από τη Γερμανία, η οποία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και αγωνιά για πιθανές χειμερινές ελλείψεις ενέργειας.

 Μεταξύ σχολείων που εγγράφουν περισσότερους μαθητές από το εξωτερικό, το γερμανικό σχολείο στη Γκραν Κανάρια έλαβε 40 αιτήσεις από ξένους μαθητές φέτος, οι οποίες ήταν υψηλότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια

«Η τρέχουσα αύξηση των τιμών είναι ένας λόγος για πολλούς ανθρώπους να μετακινηθούν νοτιότερα», λέει στο Reuters ο 31χρονος Γερμανός ελεύθερος επαγγελματίας Χάικο Σέφερ που σχεδιάζει να μείνει εκεί μέχρι τα Χριστούγεννα. «Αυτό το νησί είναι καταφύγιο για τον χειμώνα», συμπληρώνει.

Οι αεροπορικές εταιρείες θα αυξήσουν κατά 31% τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων στα Κανάρια Νησιά, ανακοίνωσε το περιφερειακό γραφείο τουρισμού.

Η TUI fly, η κορυφαία αεροπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται μεταξύ Γερμανίας και Καναρίων Νήσων, δήλωσε ότι θα αυξήσει τις πτήσεις κατά περίπου 10%, προσθέτοντας σε μια δήλωση ότι το ενεργειακό κόστος ωθεί περισσότερους ανθρώπους προς τα νότια.

Η Airbnb, η εταιρεία βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, είπε ότι οι αναζητήσεις για χειμερινές διαμονές στη νότια Ευρώπη τριπλασιάστηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Δεν το… αντέχουν όλοι οικονομικά

Για την πλειονότητα των Βορειοευρωπαίων, ωστόσο, η κατεύθυνση προς τον νότο είναι απλώς ένα όνειρο, καθώς η αύξηση του κόστους διαβίωσης σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την πολυτέλεια του ταξιδιού.

Αντίθετα, προμηθεύονται αγαθά για να ζεσταθούν, όπως παπλώματα, μαγειρικές εστίες και ηλεκτρικές κουβέρτες, όπως δείχνουν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία.

Άλλοι όμως αποφάσισαν να μετακομίσουν μόνιμα, όπως η Νατάσα Καλντέιρας από το Κεντ της νότιας Αγγλίας, και η οικογένειά της που μετακομίζουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα στην πατρίδα του συζύγου της, την Πορτογαλία, εξηηγώντας ότι οι τιμές της ενέργειας ήταν το κίνητρο.

Η Καλντέιρας πιστεύει ότι ο θερμότερος καιρός θα τους επιτρέψει να ανάψουν τις θερμάστρες για μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι στη Βρετανία, όπου οι μηνιαίοι λογαριασμοί τους είναι περίπου 200 λίρες το μήνα και πρόκειται να αυξηθούν.

«Ακόμα και πριν την ενεργειακή κρίση, θα θέλαμε να είμαστε στην Πορτογαλία λόγω των καιρικών συνθηκών», είπε η 28χρονη. «Αλλά με την ενεργειακή κρίση, (το να είμαστε στην Πορτογαλία) μας δίνει περισσότερη ασφάλεια λόγω του κλίματος», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ειδικοί της τουριστικής αγοράς και της αγοράς ακινήτων θεωρούν ότι η τάση δεν έχει ακόμα κορυφωθεί και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:39 - 28 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.