ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ινδία: Το 2030 μπορεί να είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομία

14:16 - 01 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Ινδία: Το 2030 μπορεί να είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομία
Η Ινδία πρόκειται να ξεπεράσει την Ιαπωνία και τη Γερμανία και να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με την S&P Global και τη Morgan Stanley.

Η πρόβλεψη της S&P βασίζεται στην πρόβλεψη ότι η ετήσια ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ της Ινδίας θα είναι κατά μέσο όρο 6,3% έως το 2030. Ομοίως, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ινδίας είναι πιθανό να υπερδιπλασιαστεί από τα τρέχοντα επίπεδα έως το 2031.

«Η Ινδία έχει τις προϋποθέσεις για μια οικονομική άνθηση που τροφοδοτείται από τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις, τις επενδύσεις στην κατασκευή, την ενεργειακή μετάβαση και την προηγμένη ψηφιακή υποδομή της χώρας», γράφουν στην έκθεση οι αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής τους Ridham Desai και Girish Acchipalia.

«Αυτά μπορεί να την κάνουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία και χρηματιστήριο στον κόσμο πριν το τέλος της δεκαετίας», συμπληρώνουν.

Η Ινδία σημείωσε ετήσια ανάπτυξη 6,3% για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ελαφράυψηλότερη από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 6,2%. Πριν από αυτό, η Ινδία κατέγραψε επέκταση 13,5% για τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενισχυμένη από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση στον τομέα των υπηρεσιών.

Η χώρα σημείωσε αύξηση ρεκόρ 20,1% σε ετήσια βάση το τρίμηνο έως τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Η πρόβλεψη της S&P εξαρτάται από τη συνέχιση της εμπορικής και οικονομικής απελευθέρωσης της Ινδίας, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς και τις επενδύσεις στην υποδομή και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

«Αυτή είναι μια λογική προσδοκία από την Ινδία, η οποία έχει πολύ έδαφος να καλύψει όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και το κατά κεφαλήν εισόδημα», δήλωσε στο CNBC ο Dhiraj Nim, οικονομολόγος της Banking Group Research.

Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Το βάρος στις εξαγωγές

Υπάρχει σαφής εστίαση από την κυβέρνηση της Ινδίας να γίνει κόμβος για τους ξένους επενδυτές καθώς και μια παραγωγική δύναμη, και το κύριο όχημα για να το κάνει αυτό είναι μέσω του Production Linked Incentive Scheme για την ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών, επισημαίνουν ακόμα οι αναλυτές της S&P.

Το λεγόμενο PLIS, το οποίο εισήχθη το 2020, προσφέρει κίνητρα τόσο σε εγχώριους όσο και σε ξένους επενδυτές με τη μορφή φορολογικών εκπτώσεων, μεταξύ άλλων κινήτρων.

«Είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το PLIS ως εργαλείο για να κάνει την ινδική οικονομία πιο προσανατολισμένη στις εξαγωγές και πιο αλληλένδετη στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», έγραψαν αναλυτές της S&P.

Με την ίδια λογική, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το μερίδιο της ινδικής μεταποίησης στο ΑΕΠ θα «αυξηθεί από 15,6% του ΑΕΠ σήμερα σε 21% έως το 2031», πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα από τη μεταποίηση θα μπορούσαν να αυξηθούν τρεις φορές από τα σημερινά 447 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπου 1.490 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την τράπεζα.

«Οι πολυεθνικές είναι πιο αισιόδοξες από ποτέ για τις επενδύσεις στην Ινδία και η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις τόσο με την κατασκευή υποδομών όσο και με την παροχή γης για εργοστάσια», σημειώνει η Morgan Stanley.

«Τα πλεονεκτήματα της Ινδίας (περιλαμβάνουν) άφθονο χαμηλού κόστους εργατικό δυναμικό, το χαμηλό κόστος παραγωγής, το άνοιγμα στις επενδύσεις, τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές και ένα νέο δημογραφικό με έντονη τάση για κατανάλωση», δήλωσε η Sumedha Dasgupta, ανώτερη αναλυτής της Economist Intelligence Unit.

Αυτοί οι παράγοντες κάνουν την Ινδία ελκυστική επιλογή για τη δημιουργία κόμβων παραγωγής μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είπε.

Παράγοντες κινδύνου

Τα κυριότερα σημεία που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τις προβλέψεις της Morgan Stanley περιλαμβάνουν μια παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση, καθώς η Ινδία είναι μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με σχεδόν το 20% της παραγωγής της να εξάγεται.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται από την αμερικανική τράπεζα επενδύσεων περιλαμβάνουν την προσφορά ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, τα δυσμενή γεωπολιτικά γεγονότα και τα λάθη πολιτικής που μπορεί να προκύψουν από την ψηφοφορία σε μια «ασθενέστερη κυβέρνηση».

Μια παγκόσμια επιβράδυνση μπορεί να μειώσει τις προοπτικές των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Ινδίας, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας.

Παρόλο που το ΑΕΠ της Ινδίας στο σύνολο είναι ήδη πάνω από τα προ-Covid επίπεδα, η μελλοντική ανάπτυξη θα είναι «πολύ ασθενέστερη» σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα, δήλωσε ο Sonal Varma, επικεφαλής οικονομολόγος στη Nomura.

«Το πραγματικό ΑΕΠ είναι τώρα 8% πάνω από τα προ-Covid επίπεδα σε όρους ρυθμού ανάπτυξης. Όσον αφορά, όμως, το μέλλον, υπάρχουν αντίθετοι άνεμοι λόγω των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών», δήλωσε ο Varma στο CNBC την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι αναμένεται κυκλική επιβράδυνση.

Ομοίως, ο Nim είπε επίσης ότι θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στις επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω της εκπαίδευσης και της υγείας.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια οικονομία μετά την πανδημία, καθώς έχουν δημιουργηθεί διευρυμένες οικονομικές ανισότητες και ανισότητες πλούτου», είπε, προσθέτοντας ότι η πτώση του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ειδικά μεταξύ των γυναικών, είναι ανησυχητική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.