ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορέλ: Η Ρωσία θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

15:39 - 01 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Μπορέλ: Η Ρωσία θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
«Όλες τις νόμιμες δυνατότητες», ώστε να υποχρεωθεί η Ρωσία να πληρώσει για την καταστροφή της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα (1/12) ότι θα μελετήσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ με τους εταίρους του στον ΟΑΣΕ, η σύνοδος του οποίου άρχισε στο Λοτζ της Πολωνίας.

«Έχουμε κατασχέσει σχεδόν 20 δισ. ευρώ από ολιγάρχες και πρόσωπα που υποστηρίζουν τη Ρωσία και ελέγχουμε περίπου 300 δισεκ. οικονομικών πόρων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας», δήλωσε ο ίδιος.

«Τα χρήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», επέμεινε στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η Βαρσοβία, η οποία προεδρεύει φέτος του οργανισμού, αρνήθηκε την είσοδο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο έδαφός της, ενώ η είχε απαντήσει χαρακτηρίζοντας αυτή την απόφαση «προκλητική».

«Η Ρωσία έφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη, υπονόμευσε το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν σεβάστηκε τις διεθνείς υποχρεώσεις της», δήλωσε.

Ο Μπορέλ δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν «ανάγκη μια νέα τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη, αφού η Ρωσία διέλυσε εντελώς αυτή που είχαμε».

Ο ίδιος ανακοίνωσε μια πρόταση «που έχει στόχο να υποστηριχθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου», της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια ιδέα που «πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί κατ' αρχάς από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια από τα Ηνωμένα Έθνη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.