ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περού: Ορκίστηκε πρόεδρος η Ντίνα Μπολουάρτε- Υπό κράτηση ο Καστίγιο

11:46 - 09 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Περού: Ορκίστηκε πρόεδρος η Ντίνα Μπολουάρτε- Υπό κράτηση ο Καστίγιο
Η 60χρονη Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε πρόεδρος του Περού μετά την καθαίρεση του Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας των Άνδεων. Προέρχεται και αυτή από το μαρξιστικό κόμμα Ελεύθερο Περού, αλλά το 2021 δήλωσε ότι το κόμμα έχει πάψει να την εκφράζει και αμέσως ο ηγέτης του την διέγραψε.

Σε βάρος του Καστίγιο, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του Περού τον Ιούλιο του 2021, εκκρεμούν έξι έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες κατηγορούνται συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του.

Το Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Καστίγιο και έδωσε τα ηνία στην Μπολουάρτε.

Η έμπειρη πολιτικός είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας των Άνδεων. Προέρχεται και αυτή από το μαρξιστικό κόμμα Ελεύθερο Περού, αλλά το 2021 δήλωσε ότι το κόμμα έχει πάψει να την εκφράζει και αμέσως ο ηγέτης του την διέγραψε.

Θεωρείται έτσι πιο μετριοπαθής από τον Πέδρο Καστίγιο, που στον ενάμιση χρόνο που κυβέρνησε προκάλεσε αντιπάθειες, με αποτέλεσμα όλοι οι βουλευτές (εκτός από έξι) να ψηφίσουν την Τρίτη υπέρ της καθαίρεσής του.

Στην πρώτη της ομιλία από το βήμα του Κογκρέσου η κα Μπολουάρτε δήλωσε ότι «πριν από πολιτικός είμαι πολίτης, και περουβιανή μάνα» και υποσχέθηκε ότι πρώτο της μέλημα θα είναι η πάταξη της διαφθοράς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.