ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο διακινδυνεύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα Κύριο

17:59 - 09 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο διακινδυνεύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για τους πιθανούς κινδύνους για τις χρηματοπιστωτικές αγορές από την εφαρμογή πλαφόν φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το μπλοκ βρίσκεται σε έντονες συζητήσεις εδώ και αρκετές εβδομάδες σχετικά με τον τρόπο επιβολής ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου. Το μέτρο - που σχεδιάστηκε για να αποτρέψει το υπερβολικά υψηλό κόστος για τους καταναλωτές - αποδεικνύεται αμφιλεγόμενο για την Ευρώπη εν μέσω οξείας ενεργειακής κρίσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Νοέμβριο ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη υποστήριξαν ότι αυτό δεν είναι αρκετό και δεν θα έχει το αποτέλεσμα που επιδιώκουν.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου (TTF), το κύριο σημείο αναφοράς της Ευρώπης για τις τιμές φυσικού αερίου, διαπραγματεύτηκε περίπου στα 135,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή.

Οι συζητήσεις για το ύψος του πλαφόν συνεχίζονται μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ ενόψει της υπουργικής συνάντησης την Τρίτη, καθώς η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι το ανώτατο όριο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι μηχανισμοί που στοχεύουν στον μετριασμό των ακραίων επιπέδων τιμών και της αστάθειας στις χονδρικές αγορές φυσικού αερίου μπορούν, κατ' αρχήν, να μετριάσουν ορισμένους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που εκτίθενται σε περιόδους υψηλών και ασταθών τιμών του φυσικού αερίου το 2022», ανέφερε η τράπεζα σε έγγραφο την Πέμπτη.

«Ωστόσο, η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο τρέχων σχεδιασμός του προτεινόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Πολλές οι αντίθετες φωνές

Τα σχόλια συνάδουν με τις ανησυχίες που διατύπωσαν χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες ζήτησαν ισχυρότερες εγγυήσεις ότι το πλαφόν δεν πρόκειται να διαταράξει τις αγορές.

Οι υποστηρικτές του πλαφόν επισημαίνουν ότι το θέμα θα παρακολουθείται τακτικά και μπορεί να σταματήσει εάν οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εντοπίσουν οποιαδήποτε οικονομική δυσπραγία.

Ορισμένοι ελπίζουν ότι μια απόφαση για το ύψος του πλαφόν μπορεί να επιτευχθεί στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα κλείσει σε επίπεδο υπουργών την επόμενη εβδομάδα. Αλλά υπάρχουν ακόμα συζητήσεις στο περιθώριο. Θα δούμε», δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ένας αξιωματούχος που εργάζεται για τον πρωθυπουργό μιας χώρας της ΕΕ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών.

Ένας άλλος αξιωματούχος που εργάζεται στις Βρυξέλλες, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της εγγύτητάς του στις συνομιλίες, είπε: «Η συναίνεση φαίνεται πολύ απρόσιτη».

Πράγματι, ορισμένοι υπουργοί Ενέργειας περιέγραψαν την αρχική πρόταση για περιορισμό των τιμών στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα ως «αστείο».

Πολλά κράτη, όπως η Πολωνία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, επιθυμούν να εφαρμόσουν το ανώτατο όριο τιμών. Όπως επισημαίνει το CNBC, αυτές οι χώρες είναι λιγότερο ικανές να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και ως εκ τούτου πιέζουν για λύσεις σε όλη την ΕΕ.

Μάλιστα, υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Μέσο τον περασμένο μήνα ότι το πλαφόν θα πρέπει να είναι κάτω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Ένα ανώτατο όριο τιμής στα 275 ευρώ δεν είναι πλαφόν. Κανείς δεν αντέχει να αγοράζει αέριο σε αυτή την ακριβή τιμή για πολύ καιρό. Σίγουρα πιστεύουμε ότι το ανώτατο όριο τιμής κάτω από 200 ευρώ, μεταξύ 150 και 200 ευρώ, θα ήταν πιο ρεαλιστικό», είπε.

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CNBC ότι η τρέχουσα πρόταση που συζητείται είναι ανώτατο όριο στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ξανά πριν οι υπουργοί συναντηθούν την Τρίτη.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, το ανώτατο όριο θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν οι τιμές είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης και οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου υπερβαίνουν το ανώτατο όριο τιμής για δύο εβδομάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.