ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτόκια: Κρίσιμη εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική Κύριο

09:53 - 12 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Επιτόκια: Κρίσιμη εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική
Σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός καλπάζει, οι μεγάλοι παίκτες της Δυτικής οικονομίας (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και ΕΕ) θέτουν επί τάπητος την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο Τζερόμ Πάουελ της FED, η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ και ο Άντριου Μπέιλι της Τράπεζας της Αγγλίας καλούνται να αποφασίσουν για το ύψος των επιτοκίων, με τις πληροφορίες να παραπέμπουν σε συνέχιση των αυξήσεων αν και με πιο αργούς ρυθμούς, καθώς βλέπουν κάποια σημάδια ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί.

Βέβαια οι ιθύνοντες της δυτικής οικονομίας θα πρέπει να συνεκτιμήσουν και τους κινδύνους της ύφεσης.

Στις 14/12 ανακοινώνει  η FED τις αποφάσεις της, ενώ μία ημέρα μετά (15/12) τη σκυτάλη παίρνει η ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση ο Δεκέμβριος θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντικός για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς καλείται να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ των περιορισμών στην παροχή ρευστότητας, την επιτοκιακή πολιτική και την ανάγκη για στήριξη της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης.

Πρόκειται για μικρότερη ταχύτητα αυξήσεων από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις. Καθώς όμως υπάρχουν παραδοσιακά και υπέρμαχοι μεγαλύτερων αυξήσεων μέσα στην ΕΚΤ, δεν θα λείψουν έντονες συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες.

Την ίδια ημέρα με την ΕΚΤ αποφασίζει και η Τράπεζα της Αγγλίας η οποία κι αυτή αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση κατά 50 μονάδων βάσης στο 3,50%.

Οι ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού  ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ έχει φωτογραφίσει άνοδο του κόστους δανεισμού αλλά με πιο ήπιο ρυθμό. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα προανήγγειλε ότι η κεντρική τράπεζα οδεύει προς το να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι η FED για τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις είχε αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού. Μαλιστα ο Πάουελ ανέφερε ότι υπάρχει υπερθέρμανση στην αγορά εργασίας και ότι η FED είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί προς τον στόχο του 2%.

Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν το βασικό επιτόκιο κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στις 2 Νοεμβρίου ώστε αυτό πλέον να διαμορφώνεται σε εύρος μεταξύ 3,75% και 4%, από σχεδόν μηδέν που ήταν στις αρχές Μαρτίου. Πολλοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναφέρουν τώρα ότι κλίνουν προς αύξηση 50 μονάδων βάσης στην επερχόμενη συνάντησή τους στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.