ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία: Επιβραδύνθηκε και τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός- Στο 5,8%

13:20 - 30 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Ισπανία: Επιβραδύνθηκε και τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός- Στο 5,8%
Οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 5,8% τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό τους φέτος, χάρη στις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) την Παρασκευή (30/12).

Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας, ήταν στο 6,9% σε ετήσια βάση, υψηλότερος από το 6,3% που καταγράφηκε πριν από έναν μήνα, έδειξαν τα στοιχεία του INE.

Τον Νοέμβριο, η Ισπανία είχε τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών με ποσοστό 6,7%, αφού κορυφώθηκε τον Ιούλιο σε περίπου 11%.

Ο εναρμονισμένος ώστε να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας ήταν 5,6%, από 6,7% τον Νοέμβριο και κάτω από την προσδοκία 6,0% των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα δωρεάν σιδηροδρομικά ταξίδια και οι εκπτώσεις στις αστικές συγκοινωνίες, τα όρια στην αύξηση των ενοικίων και τα μέτρα ελάφρυνσης των λογαριασμών ενέργειας για τους καταναλωτές φαίνεται ότι είχαν επιπτώσεις στην πορεία των τιμών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ισπανία ενέκρινε το τρίτο μεγάλο φετινό πακέτο μέτρων για την ανακούφιση του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στον ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί ή το γάλα και ένα μπόνους 200 ευρώ για τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω από το όριο των 27.000 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.