ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΔΝΤ «πιέζει» τη Fed να επιμείνει σε υψηλά επιτόκια

19:38 - 05 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Το ΔΝΤ «πιέζει» τη Fed να επιμείνει σε υψηλά επιτόκια
Το ΔΝΤ επικροτεί την πρόθεση της Fed να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια, εκτιμώντας πως δεν έχει ακόμα "πιάσει ταβάνι" ο πληθωρισμός.

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γκίτα Γκόπιναθ, υποστήριξε σε συνέντευξη στους Financial Times πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έχει «περάσει ακόμα την κρίσιμη καμπή» και είναι πολύ νωρίς για τη Fed να διακηρύξει τη νίκη της στον αγώνα της ενάντια στην εκτίναξη των τιμών.

Στο πλαίσιο αυτό, προτρέπει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων φέτος παρά την πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού, μετά από μια από τις πιο επιθετικές εκστρατείες σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της Fed. 

«Αν δείτε τους δείκτες στην αγορά εργασίας και αν δείτε κάποιες συνιστώσες του πληθωρισμού που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, νομίζω ότι είναι σαφές ότι δεν έχουμε περάσει ακόμα την κρίσιμη καμπή όσον αφορά τον πληθωρισμό», είπε, προσθέτοντας ότι η συμβουλή του Ταμείου προς τη Fed είναι να «συνεχίσει στον ίδιο δρόμο».

Τα σχόλια της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας του Ταμείου έρχονται μετά από μια σειρά στοιχείων που υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες οικονομίες μπορεί να έπιασε «ταβάνι», καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν από τα πρόσφατα υψηλά και το κόστος αγαθών όπως οι οικιακές συσκευές και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αρχίζει να μειώνεται.

Η κύρια ανησυχία του Γκόπιναθ είναι η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία προσθέτει κατά μέσο όρο περίπου 400.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα το 2022. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά και η οξεία έλλειψη εργαζομένων συνέβαλε στην ώθηση των μισθών σε επίπεδο που είναι πολύ υψηλό για να πετύχει η Fed τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, που δημοσιοποιήθηκαν χθες βράδυ, έχουν προκαλέσει αναταραχή στην αγορά. Οι αξιωματούχοι της τράπεζας έστειλαν σαφές μήνυμα ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν υψηλά μέχρι να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος αναφορικά με τον πληθωρισμό.

Από την πλευρά της, το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και επικεφαλής του παραρτήματος της Fed στο Κάνσας Σίτι, Έσθερ Τζορτζ, υποστήριξε σε συνέντευξή της ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων της πάνω από το 5% «για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να έχουμε ξεκάθαρα σημάδια για το ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τα επίπεδα του 2%».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.