ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός, παρά ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια

19:46 - 06 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Fed: Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός, παρά ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Lisa Cook, μίλησε για την απαισιοδοξία της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τον πληθωρισμό, σε αντίθεση με ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά που πιστεύουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

«Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, παρά ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια τον τελευταίο καιρό, και ως εκ τούτου προκαλεί μεγάλη ανησυχία», τόνισε η Cook, σε ομιλία της στη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ένωσης Οικονομικών στη Νέα Ορλεάνη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed, Alan Blinder, σημείωσε, σε σημερινό (6/1) άρθρο του στην Wall Street Journal, ότι ο ετήσιος πληθωρισμός και συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, ή αλλιώς PCE, τον οποίο προτιμά η Fed, ήταν περίπου 2,5% σε σύγκριση με του τελευταίους πέντε μήνες.

Ωστόσο, στις παρατηρήσεις της, η Cook δεν ήταν έτοιμη να δηλώσει έστω και μερική νίκη της Fed. «Τα μηνιαία δεδομένα είναι αρκετά ασταθή, επομένως θα ήθελα να προειδοποιήσω να μην δώσουμε υπερβολικό βάρος στις προηγούμενες λίγες ευνοϊκές μηνιαίες αναφορές δεδομένων», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η Κουκ δεν συζήτησε την μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Άλλοι αξιωματούχοι της Fed που μίλησαν στη Νέα Ορλεάνη και αλλού αυτή την εβδομάδα, τόνισαν ότι το επιτόκιο αναφοράς της Fed πρέπει να ανέβει υψηλότερα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 223.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο. Οι επενδυτές ήταν ικανοποιημένοι από τη συγκράτηση της αύξησης των μισθών. Η ετήσια αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε από 4,8% σε 4,6%, που αποτελεί το μικρότερο ετήσιο κέρδος από τον Αύγουστο του 2021.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.