ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Βρετανία δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική για τους επενδυτές

17:33 - 09 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Η Βρετανία δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική για τους επενδυτές
Η Βρετανία έχει γίνει λιγότερο ανταγωνιστική και λιγότερο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και της πρόσφατης πολιτικής αναταραχής, ανέφεραν κατασκευαστές σε έρευνα του κλάδου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (9/1).

Το ποσοστό των κατασκευαστών που πιστεύουν ότι η Βρετανία είναι ανταγωνιστική τοποθεσία μειώθηκε στο μισό, στο 31% από 63% πριν από έναν χρόνο, και το 43% δήλωσε ότι η Βρετανία είχε γίνει λιγότερο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με την έρευνα της Make UK, του κύριου εμπορικού φορέα για τους Βρετανούς κατασκευαστές και λογιστές PwC.

Η έρευνα σε 235 επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκε από την 1η Νοεμβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου, όταν η αναταραχή της βραχύβιας κυβέρνησης της Λιζ Τρας ήταν ακόμα… φρέσκια και το 53% των εταιρειών είπε ότι η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια είχε βλάψει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ πρόκειται να παρουσιάσει σχέδια για απότομη μείωση των ενεργειακών επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις.

Η Make UK είπε ότι τα σχέδια είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επιδείνωση των περικοπών σε θέσεις εργασίας και την παραγωγή που ήταν ήδη στα σκαριά.

Όταν η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο, τα δύο τρίτα των κατασκευαστών αναμενόταν να μειώσουν τον αριθμό εργαζομένων ή να μειώσουν την παραγωγή λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Οι κατασκευαστές στη Βρετανία έχουν δυσκολευτεί τον τελευταίο καιρό, με τις επιχειρηματικές έρευνες της S&P Global που παρακολουθούνται στενά να δείχνουν ότι υπέστησαν μια πιο σοβαρή ύφεση τον Δεκέμβριο από ό,τι άλλες εταιρείες του Ομίλου των Επτά.

«Η χρονιά που έρχεται θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους κατασκευαστές με έναν ισχυρό συνδυασμό παραγόντων που δοκιμάζουν την αποφασιστικότητά τους», δήλωσε ο Στίβεν Φίπσον, διευθύνων σύμβουλος της Make UK.

«Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η πρόσβαση στην εργασία και το υψηλό κόστος μεταφοράς που δεν δείχνει σημάδια μείωσης προστίθενται σε μια αυξανόμενη αίσθηση οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας».

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα για τους Βρετανούς κατασκευαστές, αν η κυβέρνηση αποτύχει να ανταποκριθεί στη… γενναιοδωρία των προγραμμάτων υποστήριξης των λογαριασμών ενέργειας που εφαρμόζουν οι ανταγωνιστές της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει τις ενεργειακές επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους στήριξης κατά 85% κατά το επόμενο οικονομικό έτος, περιορίζοντας το κόστος στα 5 δισεκατομμύρια λίρες, ανέφερε την Παρασκευή η Daily Telegraph.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:45 - 09 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.