ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Αποκλιμακώθηκε στο 6,5% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

16:47 - 12 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Αποκλιμακώθηκε στο 6,5% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο
Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψαν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, αφού επιβραδύνθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Δεκέμβριο από 7,1% τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 0,1%, στην πρώτη αρνητική επίδοση έπειτα από τέσσερις διαδοχικούς ανοδικούς μήνες.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 5,7% έναντι 6% τον Νοέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,2% τον Νοέμβριο, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν τις αυξήσεις του βασικού ΔΤΚ ως καλύτερο μήνυμα για τον μελλοντικό πληθωρισμό από τον συνολικό ΔΤΚ.

Η υποχώρηση των τιμών ενδέχεται να επιφέρει μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του FedWatch του CME Group να αναμένουν μια αύξηση της τάξης των 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.