ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Qatargate: Προτάσεις Μετσόλα- Αίτημα για άρση ασυλίας δύο ευρωβουλευτών

20:43 - 16 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Qatargate: Προτάσεις Μετσόλα- Αίτημα για άρση ασυλίας δύο ευρωβουλευτών
Με αφορμή το σκάνδαλο «Κατάργκεϊτ» που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο, η πρόεδρος του Σώματος Ρομπέρτα Μετσόλα εισηγείται μέτρα κατά της διαφθοράς.

Η πρόεδρος του Σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα, επεξεργάστηκε ήδη ένα σχέδιο 14 σημείων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το οποίο κατ' αρχήν παρουσίασε στους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων την περασμένη Τρίτη, κεκλεισμένων των θυρών. Στη συνέχεια απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα, μέσω Twitter: «Ακεραιότητα. Ανεξαρτησία. Λογοδοσία. Θα προχωρήσουμε γρήγορα».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται μία «μεταβατική περίοδος», κατά την οποία πρώην μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις επαφές του για λόμπινγκ και συναφείς δραστηριότητες.  Άλλα μέτρα υπό συζήτηση είναι η κατάργηση των ανεπίσημων «ομάδων φιλίας» με τρίτες χώρες, καθώς και η θέσπιση πιο αυστηρών ρυθμίσεων για την καταγραφή των ραντεβού με λομπίστες και μάλιστα για όλα τα μέλη της Ευρωβουλής και όχι μόνο για τους προέδρους Επιτροπών ή τους εισηγητές στις διαδικασίες νομοθετικού έργου.

H Μετσόλα παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις της τη Δευτέρα, κατά την έναρξη των εργασιών της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο. Οι πολιτικές ομάδες των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου και εικάζεται ότι σύντομα θα ξεκινήσουν εσωτερική έρευνα για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης) έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θεωρούν επαρκή τα μέτρα.

Αίτημα για άρση ασυλίας δύο ευρωβουλευτών

Η κα. Μετσόλα αποκάλυψε επίσης πως έλαβε αίτημα από τις βελγικές αρχές για άρση ασυλίας δύο ευρωβουλευτών.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε λίγο πριν την έναρξη εργασιών της ολομέλειας στο Στρασβούργο, η ίδια έλαβε αίτημα από τις βελγικές αρχές για άρση της βουλευτικής ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα.

«Αυτά τα αιτήματα παραπέμφηκαν στην επιτροπή νομικών Υποθέσεων του ΕΚ», επισήμανε η Μέτσολα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.