ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Beige Book (Fed): Έρχεται ήπια οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες

23:55 - 18 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Beige Book (Fed): Έρχεται ήπια οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες
Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει πολύ, σύμφωνα με το Beige Book της Federal Reserve, η οποία έκανε τη σύγκριση σε σχέση με την τελευταία έκθεσή της τον περασμένο Νοέμβριο.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένει μικρή ανάπτυξη τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την έκθεση, προβλέπεται επίσης ότι η αύξηση των τιμών θα μετριαστεί περαιτέρω φέτος.

Η έκθεση, η οποία είναι μια συλλογή παρατηρήσεων από καθεμία από τις 12 περιφέρειες της Fed, ανέφερε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ελαφρώς, «με ορισμένους retailers να αναφέρουν αυξημένες πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο». Ωστόσο, άλλοι δήλωσαν ότι ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ιδιαίτερα μεταξύ των καταναλωτών με χαμηλό και μέτριο εισόδημα. Σημειώνεται ότι οι εορταστικές πωλήσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά ήταν χαμηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Η Fed σημειώνει ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν σταθερές κατά μέσο όρο, ενώ ο τουρισμός ενισχύθηκε από την έντονη ταξιδιωτική ζήτηση. Οι κατασκευαστές ανέφεραν ότι η δραστηριότητα κατέγραψε μέτρια μείωση κατά μέσο όρο, καθώς «χαλάρωσαν» τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στον τομέα των κατοικιών, οι πωλήσεις και οι κατασκευές συνέχισαν να μειώνονται σε διάφορες περιοχές και η ζήτηση στεγαστικών δανείων για κατοικίες παρέμεινε ασθενής.

Η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται με μέτριο ρυθμό, αν και οι εταιρείες συνέχισαν να «βλέπουν» δυσκολίες ως προς το να καλύψουν ανοιχτές θέσεις εργασίας. «Πολλές εταιρείες δίστασαν να απολύσουν υπαλλήλους, ακόμη και όταν η ζήτηση για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους επιβραδύνθηκε και σχεδίαζαν να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων μέσω φθοράς εάν χρειαζόταν», αναφέρει το Beige Book.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:01 - 19 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.