ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σάμερς: Ύφεση παρόμοια του 1970 αν αυξηθεί ο πληθωριστικός στόχος

18:05 - 20 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Σάμερς: Ύφεση παρόμοια του 1970 αν αυξηθεί ο πληθωριστικός στόχος
Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με μία ύφεση αντίστοιχη της δεκαετίας του 1970, υποστήριξε ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς.

Όπως τόνισε ο ίδιος, το παραπάνω ενδεχόμενο είναι πιθανό σε περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες υποκύψουν στις πληθωριστικές πιέσεις.

Εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πρόσφατη πρόταση ορισμένων οικονομολόγων, για αύξηση του πληθωριστικού στόχου των κεντρικών τραπεζών στο 3% από το 2% προς αποφυγή ύφεσης, ο Σάμερς τόνισε: «Η υπόθεση ότι η χαλάρωση του πληθωριστικού στόχου θα είναι σωτήρια αποτελεί μεγάλο λάθος, το οποίο εν τέλει θα είχε αντίστροφα αποτελέσματα, όπως είχε και με έντονο τρόπο κατά τη δεκαετία του 1970».

Σε δηλώσεις του στο Νταβός, ο ίδιος υποστήριξε ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος για τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τον πληθωριστικό τους στόχο σε αυτή τη φάση. Έχοντας αποτύχει να διατηρήσουν τον στόχο στο 2% και δίνοντας επανειλημμένως έμφαση στη δέσμευση του 2%, το να παρατήσουν τον στόχο θα έπληττε σημαντικά την αξιοπιστία τους. Εάν μπορείς να προσαρμοστείς μία φορά, τότε μπορείς να προσαρμοστείς ξανά».

«Η αντιμετώπιση δεν είναι “μπορούμε να περισσότερο πληθωρισμό και καθόλου ύφεση”, είναι “εάν αποτύχουμε στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού, είναι πιο πιθανό να έχουμε πιο ισχυρή ύφεση σε κάποιο σημείο”», κατέληξε ο Σάμερς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.