ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Πόσο θα διαρκέσει η πολιτική αύξησης επιτοκίων-Τι προβλέπουν αναλυτές

13:07 - 26 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Πόσο θα διαρκέσει η πολιτική αύξησης επιτοκίων-Τι προβλέπουν αναλυτές
Όλα τα ενδεχόμενα και τα σενάρια όσον αφορά στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξετάζουν οι αναλυτές, στην προσπάθεια τους να απαντήσουν στο εάν και πότε η ΕΚΤ πρόκειται να ακολουθήσει μια λιγότερο επιθετική στάση.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα προχώρησε το 2022 σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Φυσικά, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης αυτής της επιθετικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να αλλάξει καμία πορεία σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια.

Παράλληλα, και οι τοποθετήσεις πολλών αξιωματούχων της τράπεζας αποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ ίσως και να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων, αλλά οι αναλυτές  διερωτώνται για το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει αυτή η πολιτική.

Ειδικότερα, μιλώντας στο CNBC, ο Φραντσέσκο Μαρία Ντι Μπέλα, fixed income strategist στην UniCredit, υποστήριξε ότι «το μέγεθος αυτών των αυξήσεων επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Η πίεση για χαμηλότερες τιμές θα επιτρέψει πιθανότατα στην ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, παρά 50, τον Μάιο και τον Ιούνιο».

Με τη σειρά του, ο Νταβίντ Ονέγλια, επικεφαλής της TS Lombard, σημείωσε ότι «το πόσο μακριά θα μπορεί στην πραγματικότητα να πάει η ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο, μένει να το δούμε» θεωρώντας πιθανό ένα σενάριο για επιτόκια στο 3,50% - 3,75%, σημειώνοντας πάντως ότι η ΕΚΤ «δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί για πολύ καιρό από την Fed».

Ο Άντριου Κένιγχαμ, από την Capital Economics, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, και έπειτα κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο και τον Ιούνιο.

«Μετά από αυτό, βλέπουμε την πολιτική για τα επιτόκια να παραμένει αμετάβλητη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024» τόνισε. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.