ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Υποχώρησε και ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών τον Δεκέμβριο

16:53 - 27 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Υποχώρησε και ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών τον Δεκέμβριο
Αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων δείχνουν και τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, καθώς, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή (27/1), ο σχετικός δείκτης επιβραδύνθηκε στο 5% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση από 5,5% τον προηγούμενο μήνα και από το υψηλό 40 ετών 7% το περασμένο καλοκαίρι.

Ο συγκεκριμένος δείκτης παρατηρείται ιδιαίτερα επισταμένα από τη Federal Reserve που, βλέποντας και τον πληθωρισμό να συνεχίζει να υποχωρεί, ίσως θα μπορούσε να έχει το περιθώριο να επιβραδύνει περαιτέρω τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου. Τα στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα για να δείξουν ότι οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,1% αντί να αυξηθούν κατά 0,1% όπως εκτιμήθηκε προηγουμένως. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,1%.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) αυξήθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα μετά από παρόμοια άνοδο τον Νοέμβριο.

Εξαιρουμένων των ασταθών κατηγοριών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε 0,3% μετά την άνοδο 0,2% τον Νοέμβριο. Ο λεγόμενος βασικός δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε 4,4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο έπειτα από αύξηση 4,7% τον Νοέμβριο.

Η Fed αύξησε πέρυσι το επιτόκιο κατά 425 μονάδες βάσης από σχεδόν μηδέν σε εύρος 4,25%-4,50%, το υψηλότερο από τα τέλη του 2007. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν νέα αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση στις 31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.